20. ožu 2013.

Protekli vikend s petka na subotu, od 15. do 16.ožujka 2013.god, u župi  Pohods Blažene Djevice Marije iz Siska održala se duhovna obnova za djecu od 5 do 8.razreda, koji su ujedno članovi dječjeg zbora i ministrantske skupine naše župe. Duhovna obnova započela je u petak promišljanjem i proživljavanjem križnog puta kojeg je predmolio župnik vlč. Branko te misnim slavljem koje je animirao dječji i mješoviti zbor naše župe, a ministranti su posluživali kod oltara. Nakon toga uslijedila je zajednička večera, a potom gledanje animiranog filma Wall-E. Film je imao snažnu poruku i cilj je bio potaknuti djecu na promišljanje o svojim postupcima prema bližnjem i prirodi, te prihvaćanju Božjih zapovjedi kao nešto vrlo korisno i vrijedno u našem životu i kao vodič za svakidašnji život. Prije spavanja sudionici duhovne obnove imali su zajednički ispit savjesti za proživljeni dan kroz koji ih je vodio župnik. Time se ujedno nastojalo djecu upoznati s načinom kako završiti dan ispitom svoje savjesti i molitvom zahvalnosti za učinjena i proživljena dobra, ali i pokajanja za propuste i učinjene pogreške.

Subota je imala za cilj pokazati i potaknuti djecu kako započeti dan. Započet je jutarnjom molitvom, nakon koje je slijedio središnji i najsvetiji dio jednoga dana sv. Misa. U njoj su djeca aktivno sudjelovala u animiranju pjesmom zajedno sa svojom voditeljicom Dorom Gazibara i ministriranjem. Po završetku mise, uslijedio je zajednički doručak uz blagoslovnu molitvu. Nakon toga uslijedila je priprava za ispovijed,  jer je u župi bila i velika uskrsna ispovijed.

Ova duhovna obnova posebna je bila iz nekoliko razloga; vrlo važan je taj da su djeca imala priliku prenoćiti u novoizgrađenim dvoranama pastoralnog centra zajedno s 10-ero animatora koji su proveli petak i subotu s njima. Ujedno im se pružila prilika osjetiti kojim milostima ih Bog obasipa ako se pomole prije jela, ispitaju svoju savjest za provedeni dan i pomole na kraju dana, kao i za blagoslovljen i uspješan početak novog dana. Oduševljeni i puni duha svi su poželjeli ponovni susret.

(TG)

Pin It on Pinterest