20. ožu 2013.

Broj: 168/2013.

Mons. VLADO KOŠIĆ,

po milosrđu Božjem i milosti Apostolske Stolice

biskup sisački

 

Priopćujem svima kojih se to tiče da, služeći se pravom koje mi pripada prema kanonskim odredbama (kan. 393-394 ZKP) osnivam

 

ZAKLADU ZA GRADNJU ŽUPNE CRKVE NAŠAŠĆA SVETOG KRIŽA U ZRINU

 

sa svim pravima i obvezama koje toj Zakladi prema kanonskom i civilnom pravu pripadaju.

 

Budući da je župna crkva Našašća Svetog Križa u Zrinu srušena 1943., a od 1946. Imovina te župe konfiscirana te do danas nije vraćena Crkvi, Sisačka biskupija odlučila je – u svrhu vraćanja sakralnog identiteta povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin – na istom mjestu, gdje je stoljećima stajala župna crkva sagraditi crkvu Našašća Sv. Križa.

 

Preduvjet je zasigurno vraćanje u vlasništvo Crkvi spomenute parcele na kojoj će se graditi župna crkva, te dakako financijska sredstva potrebna za tu gradnju i obnovu. Uz župnu crkvu postoji potreba podići i župnu kuću, koja je tu također nekoć stajala.

 

Nadam se da će gradnja župne crkve biti zalog vraćanja i katoličkog puka koji je u tragičnim događajima u rujnu 1943. Bio pobijen i raseljen.

 

Zakladu će voditi Ravnatelj te članovi Zaklade koje ću imenovati.

 

Zaklada će otvoriti svoj žiro račun i obznaniti ga da svi koji to žele mogu svojim darovima pomoći svrhu radi koje je osnovana ova Zaklada.

 

Neka Bog prati svojim blagoslovom ovo djelo da se u što skorije vrijeme izgradi župna crkva i župni stan u Zrinu te se naseli što više vjernika u ovo povijesno mjesto i župu!

 

Dano u Sisku, na blagdan Sv. Josipa, zaštitnika domovine Hrvatske 2013. Godine

 

+ Vlado Košić, v.r.

Pin It on Pinterest