20. ožu 2013.

U nedjelju, 17.ožujka u župi sv. Marije Magdalene u Sunji održano je predavanje o Godini vjere, koju je je 11.listopada 2012. proglasio papa Benedikt XVI,a završit će na svetkovinu Krista Kralja 23. studenog 2013. Uvodnu riječ o Godini vjere izrekao je sunjski župnik, vlč. Božo Pinjuh, a zatim je predavanje održala vjeroučiteljica Gordana Brkanac.

Ona je okupljenim vjernicima nastojala približiti Papin motuproprij Porta fidei – Vrata vjere, kojim je Godina vjere proglašena, te pastoralne smjernice koje je Papa Benedikt tom prilikom uputio Općoj Crkvi, biskupskim konferencijama,biskupijama, te župama, crkvenim pokretima i udrugama. Istaknula je da se naslov motuproprija naslanja na Isusove riječi kojima On sam za sebe kaže:”Ja sam vrata” (Iv 10,7), te na Djela apostolska 14,27 koja pripovjedaju kako su Pavao i Barnaba, sabravši Crkvu u Antiohiji i poganima otvorili vrata vjere. Potreba za proglašenjem Godine vjere nametnula se sama po sebi,jer je još blaženi Ivan Pavao II intenzivno ukazivao na potrebu reevangelzacije kršćanskog svijeta koji je vjeru u Krista upoznao na izvorima,ali se danas od nje udaljio i živi kao da Krist ne postoji. Ovo otuđenje svakim danom je sve intenzivnije i jedini put je ponovno otkrivanje ljepote, dubine i slojevitosti kršćanske vjere. Da bi to što više istaknula, vjeroučiteljica Brkanac poslužila se mislima Josemarie Escrive,iznesenima u djelu “Put”, želeći potaknuti prisutne da promisle kakva je njihova osobna vjera, na koje zapreke nailazi i što je potrebno da bi se živjelo životom autentičnog i angažiranog kršćanina.
Na susret su bili pozvani članovi ŽPV-a, ŽEV-a, članovi crkvenog pjevačkog zbora, Marijine legije, Zajednice Krvi Kristove,ali i svi zainteresirani župljani. Stoga je župnik,nakon završenog predavanja, upoznao vjernike s planom obnove crkvenog krovišta i fasade, krovišta župnog stana i vjeronaučne dvorane. Taj ambiciozan projekt, vrijedan oko 500.000 kn, ostvarit će se sredstvima Biskupije, župe Sunja, Općine i velikodušnom donacijom gospodina Davora Vrbaneka. Radovi se planiraju završiti do lipnja mjeseca ove godine. Župnik je zamolio za pomoć i suradnju sve koji ju mogu i žele pružiti.

 

(GB)

Pin It on Pinterest