28. lip 2010.

Na blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, u Kutini blagoslovom kuće brata Ivana Bonifacija Pavletića predstavljen je rad Družbe sinova Bezgrešne.

Krajem 19. stoljeća njoj je pripadao i moslavački postolar Ivan Pavletić, rođen u Zbjegovači 25. lipnja 1864. godine. Odlaskom u Italiju prihvatio je redovničko zvanje brata bolničara i odgajatelja napuštene djece. Svojom žrtvom stekao je status jednog od najodanijih redovnika. Umro je godine 1897. na glasu svetosti u Rimu u 33. godini života.

 

Njegova subraća djeluju na pet kontinenata. Odnedavno službeno Družba je za Hrvatsku registrirana u Kutini. Njezin prvi voditelj je o. Mariano Passerini. Kuću na adresi Crkvena 64 za plemenitu djelatnost Družbi je kao svoje roditeljsko nasljeđe darovao mons. Vladimir Stanković, voditelj Ureda za vezu s rimskom postulaturom kauze za beatifikaciju brata Ivana Bonifacija Pavletića. Kupnjom još jedne kuće i zemljišta Družba je proširila prostor djelovanja na 3000 četvornih metara. Tu planira izgradnju polivalentnog centra za skrb o starijim osobama.

U suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem pokrenula je i projekt osnivanja visokoškolske ustanove u Sisku za izobrazbu zdravstvenih zvanja s fakultetskim stupnjem. U četvrtak 1. srpnja primit će ugovorno u Sisku i ključeve zgrade u vlasništvu Školske knjige, kako bi započela i pripremu za tu vrstu svoje djelatnosti. Radost takovog povratka Zbjegovčanina Ivana Pavletića u rodnu Moslavinu i Sisačku biskupiju iskazali su sisački biskup Vlado Košić, koji je i blagoslovio kuću, te provincijalni poglavar Družbe iz Italije o. Aleandro Paritanti, simbolično otvorivši njezina vrata. Uz brojne Kutinčane činu je bio nazočan i gradonačelnik Davor Žmegač.

Pin It on Pinterest