6. svi 2012.

Tisuću petsto mladih bilo je u Petrinji jučer na drugom danu programa Susreta hrvatske katoličke mladeži. Svetu misu služio je biskup dubrovački Mate Uzinić. U propovijedi je tematizirao čitanje evanđelja koje donosi Isusov govor kad vjernike uspoređuje s lozama, a sebe s trsom.

Isus želi poslati poruku da se vjernici ne odvajaju od njega jer to garantira plodnost, život, sreću. Ako se odvajamo od njega, dogodit će se nesreća. To je poruka koju kao vjernici moramo shvatiti mi koji smo se u jednom trenu nakalemili na Isusa Krista:

„Koji je to trenutak? Zovemo se hrvatska po nacionalnoj pripadnosti, katolička mladež po pripadnosti određenoj crkvi. Ali ima još jedan pridjev, koji ne upotrebljavamo, a koji je u sve to uključen, osobito u ono katolička, a to je krštenje. Naše krštenje je ucijepljenost u Isusa Krista.”, kazao je biskup Uzinić.

U misnom slavlju sudjelovalo tridesetak svećenika. Kažimo i kako će biskup Uzinić biti domaćin sljedećeg Susreta 2014. godine kako je to obznanjeno u Sisku dan ranije. Neposredno nakon svete mise pročitano je pismo biskupa Vlade Košića upućeno Ani Čerina autorici teksta himne SHKM-a U svjetlosti hodimo. Kažimo kako je himnu uglazbio opet Petrinjac Karlo Ivančić. A i samo geslo opet je iz Petrinje. Izabrne misli, Ivanove poslanice U svjetlosti hodimo, za geslo susreta predložila je časna sestra Vesna Lagetar reda Kćeri božje ljubavi koji djeluje u župi sv.Lovro.

U pretprogramu mladima je o gradu pričao dopredsjednik Matice hrvatske u Petrinji Ivan Rizmaul, pozdravio ih je gradonačelnik Željko Nenadić.

Za pjesmu se pobrinuo župni band mladih Marijine legije. Hodočasnici iz svih krajeva hrvatske, pa i iz dalekog Berlina, predstavili su se u programu koji je uslijedio poslije mise. Do kasnog popodneva trajalo je druženje, pjesma, zajedništvo uz animaciju braće Vjekoslava i Ilije Uvalić.

Organizacija u Petrinji bila je zaista na nivou. Svega ne bi bilo bez truda svih župljana od nogometaša sv.Lovre, preko Marijine legije, i drugih aktivnih. Vojska je osigurala šatore, vatrogasci vodu i sigurnost u slučaju nezgode. Cijelo vrijeme skup su osiguravali djelatnici Policijske postaje Petrinja koji su si dali truda i ispraćali autobuse iz grada kako bi sa što manje poteškoća krenuli put kući.

Biskup Vlado Košić u pismu čestitao rođendan autorici teksta himne Ani Čerini

Obitelji u Petrinji primile su 1.500 mladih, što nije mala stvar, a mladi su im se zahvaljivali prilikom predstavljanja. Čak trideset volontera iz naše župe boravilo je sa skupinama tijekom cijelog jučerašnjeg i današnjeg dana.

Svi gosti dobili su poklone, ručno izrađene glinene pločice koje će ih prigodnim motivima sjećati na Petrinju i Sisačku biskupiju, a koje je pripremio mladi petrinjski lončar Valentino Valent.

Svi sudionici su dobili i ručak koji su omogućili brojni donatori od kruha do mesa. Lovačka društva su osigurala sto kilograma mesa divljači, Gavrilović je dodao ostatak i skuhao obroke. Svaki je sudionik dobio kod ručka i jabuku, a to je bio dar Mirka Dijaneka iz Petrinje. Ovaj sugrađanin je sam kupio 1.500 komada jabuka jer je htio svakome pokloniti barem jednu jabuku. Ručak je pak serviran u sigurnoj hladovini šatora koje je postavila vojska.

 

Pin It on Pinterest