14. srp 2021.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u utorak, 13. srpnja u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku, misu zadušnicu za pokojnog generala Đuru Brodarca, a povodom 10. godišnjice njegove smrti.

U koncelebraciji bili su kancelar mr. Janko Lulić i preč. Milan Begić, a uz okupljene vjernike nazočila je i  obitelji generala.

U homiliji biskup je istaknuo kako je Brodarac svoj život posvetio obrani Domovine i na kraju umro u osječkom zatvoru, pod optužbom da je skrivio ili nije sankcionirao ubojstva civila u Domovinskom ratu. „Sjećam se da mi je on osobno govorio jednom zgodom kako to nisu bili civili jer su pucali iz svojih stanova i kuća na naše branitelje i civile po Sisku, a bio je to krvav rat u kojem se trebalo obraniti premda smo bili daleko slabije naoružani negoli srpski agresori. Znam da je optužnica sadržavala njegovu zapovjednu odgovornost za 24 ubijena srpska civila, a osobno mi je g. Ivica Orkan Pandža donio kopije potvrdi za 15-ero ubijenih vojnika tzv. Srpske krajine, čija su imena također bila ubrojena u te ‘civile’. Naš pokojni sisački pop Pero je u zadnjem intervjuu u Večernjaku optužio hrvatske vlasti da su prve počele progoniti srpske civile koji su se onda morali pobuniti protiv državnog terora i on je spomenuo brojku od 600 ubijenih srpskih civila u Sisku, premda je nedugo prije toga meni osobno rekao da ih je poginulo 200. Na kraju će biti istina da ih nije poginulo ni 10, a ni jednog nije ubio niti naredio ubiti pok. general Brodarac. Ipak pod pritiskom međunarodne javnosti i Haaškog suda, koji je svoje urede otvorio u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, trebalo je podizati optužnice protiv hrvatskih vojnika najvišeg ranga da bi se pokazalo ne samo da je hrvatska država kooperativna u osudi i progonu ratnih zločina, nego i da se što više krivnja svih strana u tom ratu izjednači pa da tako i međunarodna zajednica opere svoju nečistu savjest jer je dobrim dijelom zbog svog nečinjenja bila sukrivac velikih razaranja, ubijanja i protjerivanja hrvatskih ljudi te konačno okupacije četvrtine hrvatskog državnog teritorija“, upozorio je biskup.

Biskup je rekao i kako su zbog pritiska međunarodnih čimbenika i zbog popustljivosti domaćih vlastodržaca gotovo svi naši zapovjednici u obrani Domovine bili izvedeni pred sud i kažnjeni za tzv. ubojstva srpskih civila. „U Vukovaru T. Merčep, u Osijeku B. Glavaš, u Gospiću M. Norac, u Dubrovniku J. Bobetko, u Kninu A. Gotovina, M. Markač i I. Čermak, a u Sisku Đ. Brodarac. Jednako su tako u obrani istaknuti zapovjednici i predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini izvedeni pred međunarodne i domaće sudove: D. Kordić, T. Blaškić i šestorica na čelu s tragično preminulim gen. S. Praljkom. Sjećam se da mi je u jeku tih hapšenja jedan uvaženi sudionik DR rekao prije negoli su optuženi Đ. Brodarac i V. Milanković: Sad je Sisak na redu! To je dakle rađeno sustavno jer su tako gospodari rata htjeli poručiti: DR nije čist, svi su krivi. A nisu bili svi krivi jer nije moguće da branitelj svoje zemlje, doma i domovine bude jednak napadaču i agresoru. Ipak naši poslušni političari koji su sve bili spremni žrtvovati za ulazak u EU, pa i naše najbolje sinove, nisu ih branili nego su ih doslovno izdali“.

Biskupova homilija

U nastavku podsjetio je na to da je prije 30 godina započeo je naš obrambeni Domovinski rat te poručio kako je razočaran što nema više i bolje organiziranih proslava tih obljetnica. „Npr. u Glini je 26. lipnja obilježen početak srpskog napada na glinsku postaju hrvatske policije kada je poginuo i prvi hrvatski redarstvenik Tomislav Rom. Bio je to odmah drugi dan nakon proglašenja RH samostalnom državom. I u Glini na tom obilježavanju nije bio ni jedan predsjednik s državnog vrha. A svega prije par dana bila su dvojica u Brezovici. Postavio sam pitanje g. ministru je li važniji Domovinski rat ili partizani za modernu RH? Nije li današnja država RH stvorena upravo na temelju pobjede u Domovinskom ratu? I nismo li tu pobjedu izvojevali s hrvatskim grbom i krunicom, na kojoj je križ, a protiv crvene zvijezde? Ili je još uvijek vredniji taj crveni krvavi znak, pod kojim je stradao naš hrvatski narod i na Bleiburgu i Križnom putu, leži pobacan u bezbrojnim jamama – od Hude jame, Tezna, Maclja, do Jazovke i Čemernice, ali i u Vukoovaru, na Ovčari i Baćinu, simbolima stradanja naših hrvatskih vojnika i civila u Domovinskom ratu? Ne bi nam se smjelo dogoditi da djeca i mladi ne znaju što se to ovdje prije 30 godina događalo, tko je bio agresor, a tko se branio i to goloruk, ali s velikim srcem. To veliko hrvatsko srce pobijedilo je jer smo bili na Božjoj strani, strani pravednosti i istine. U tome nam je pomogao i moćni zagovor Presvete Bogorodice Marije, kojoj smo se osobito u molitvi krunice obraćani za pomoć i ona nas je čula i uslišila“, rekao je biskup podsjetivši kako je upravo danas i blagdan Majke Božje Bistričke.

Govoreći o Mariji biskup je ustvrdio kako je ona nama Hrvatima uvijek bila svjetlo, osobito kada nam je prijetio najgušći mrak. „Nije li i u Domovinskom ratu, u kojem su naši branitelji nosili krunicu oko vrata, bila također prisutna osobita zaštita Marije? I mogli bismo reći: upravo zato smo pobijedili, obranili se i oslobodili. Ipak, uz ogromne žrtve. Među njima je i naš branitelj Siska gen. Đuro Brodarac, koji će sigurno u povijest ući uz bok slavnim vojskovođama Tomi Bakaču Erdödyju te slavnim ali i tragično stradalim Nikolom i Petrom Zrinskim kao i u naše dane gen. Jankom Bobetkom. Mi Hrvati smo vojnički narod jer smo se neprestano morali boriti za svoj opstanak, a time i kao štit obrane čitave Europe i kršćanstva u njoj. Naš je doprinos tome nemjerljiv, o čemu govori i najnoviji zbornik Antemurale christianitatis. Molimo Presvetu Bogorodicu za zagovor i pomoć našem napaćenom hrvatskom narodu. Molimo njezinu zaštitu za naš stradali Sisak i našu sisačku biskupiju. Molimo također danas osobito za pokojnog generala Đuru Brodarca, branitelja našeg Siska i hrvatske domovine“, zaključio je biskup.

Pin It on Pinterest