13. srp 2021.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ mr. sc. Tomislav Dujmenović potpisali su u utorak 13. srpnja u Sisku ugovor o korištenju kontejnerske kuhinje, koju su tom prilikom službeno pustili u rad. U opremanju kuhinje sudjelovao je i Caritas Sisačke biskupije koji brojnim donacijama redovito pomaže rad bolnice u ovim teškim uvjetima. Potpuno opremljena kontejnerska kuhinja ima i prateći kontejnerski prostor za pripremu hrane, a nakon nekoliko dana probnog rada, kuhinja će započeti raditi punim kapacitetom.

Mons. Svalina kazao je da kuhinja ima kapacitet za pripremu 300 obroka dnevno, a uz dobru organizaciju i više. Istaknuo je da je davanje kuhinje na korištenje nastavak uspješne suradnje Hrvatskog Caritasa i OB „Dr. Ivo Pedišić“. U posljednjih nekoliko mjeseci, nakon nedavnoga potresa, Hrvatski Caritas omogućio je i transport donacije bolničkih kreveta za potrebe Kirurškog odjela bolnice, posredovao u usmjeravanju humanitarne pomoći bolnici te za potrebe nastavka rada Dermatološkog odjela osigurao dva kontejnera.

Mr. sc. Dujmenović rekao je da je darovana kuhinja od ključne važnosti za bolnicu. Podsjetio je da je bolnica u potresu teško oštećena te da je stradala i kuhinja koja se nalazila u najstarijoj zgradi u sklopu bolnice iz 19. stoljeća. Kuhinja je već prije bila neadekvatna, stoga je bio pripremljen projekt za izgradnju nove kuhinje. Njegovu realizaciju najprije je prije nekoliko godina odgodila financijska kriza, a sada i potres. Od potresa obroci za pacijente pripremaju se u Petrinji. Stoga će nova kontejnerska kuhinja mnogo olakšati pripremu hranu te olakšati njezinu distribuciju po bolničkom kompleksu. Napomenuo je da će se u kuhinji za početak pripremati doručak i večera.

Ravnatelj Dujmenović iskoristio je potpisivanje ugovora i za zahvalu Hrvatskom Caritasu na dosadašnjoj suradnji te se preporučio i za pomoć ubuduće jer je bolnica u velikim potrebama dok se nastoji vratiti u normalnu funkciju.

U ime sisačkog biskupa Vlade Košića potpisivanju ugovora i puštanju kuhinje u rad nazočila je s. Smilja Čirko. Također je nazočila i ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić. U ime Stožera za civilnu zaštitu prisustvovala je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić. Program je moderirao Boris Peterlin iz Hrvatskog Caritasa.

Pin It on Pinterest