17. ruj 2022.

U Bjelovaru je u subotu 17. rujna održan Susret hrvatske katoličke mladeži. Bjelovar i Bjelovarsko-križevačka biskupija domaćin su 11. jednodnevnog Susreta hrvatske katoličke mladeži. Organizator Susreta je Bjelovarsko-križevačka biskupija i Ured za mlade HBK. Geslo Susreta je „Gore srca“, uzeto iz slavlja mise, iz dijaloga svećenika i naroda u Predslovlju. Svečanim euharistijskim slavljem na Gradskom nogometnom stadionu NK “Bjelovar” predsjeda bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak u koncelebraciji apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue.

Uz nuncija Linguu na misi koncelebriraju zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, splitsko-makarski nadbiskup i apostolski administrator Porečke i pulske biskupije Dražen Kutleša, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, sisački biskup Vlado Košić, krčki biskup Ivica Petanjak, vojni ordinarij Jure Bogdan, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, predsjednik Odbora HBK za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić, varaždinski biskup Bože Radoš, mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko mrkanske biskupije, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, šibenski biskup u miru Ante Ivas. U koncelebraciji su i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu Željko Faltak, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu Matija Pavlaković, provincijalni ministri više redovničkih zajednica te brojni svećenici.

Na susretu su sudjelovali i mladi iz naše biskupije zajedno s biskupom Košićem i povjerenikom za pastoral mladih vlč. Marijanom Štinglom i svojim župnicima. Brojni okupljeni mladi solidarizirali su se s u potresu stradalom Sisačkom biskupijom te je tako dio od kotizacija darovan Caritasu naše biskupije.

Sve okupljene na početku je pozdravio biskup Huzjak zamolivši posebno nuncija Linguu da Svetome Ocu prenese pozdrave u ime hrvatskih biskupa i mladih okupljenih na Susretu.

Nuncij Giorgio Lingua pročitao je potom pismo koje je uputio papa Franjo. U pismu Sveti Otac pozdravlja sve sudionike 11. Susreta hrvatske katoličke mladeži u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, a posebno mlade iz svih krajeva Hrvatske, BiH i drugih dijelova svijeta a koji su se okupili u Bjelovaru kako bi zajedno slavili Gospodina.

„Ustanite i posvjedočite Božju ljubav koju je potrebno ugraditi u naše odnose, ustanite i branite istinu i one čiji se glas ne može čuti u društvu ustanite i posvjedočite o novome pogledu koji vam omogućava da očima punim divljenja promatrate cijeli svijet. Ustanite i posvjedočite da je kroz oprost i Božje milosrđe moguće obnoviti narušene ljudske odnose te da je moguće ponovno podignuti klonuli ljudski duh i povratiti nadu. Ustanite i posvjedočite s radošću da Krist živi. Ljubljeni, otvorimo se Božjim iznenađenjima koji svojim svjetlom želi obasjavati naš put. Budimo otvoreni za ono što nam želi reći također po našoj braći i sestrama. Tako ćemo pomoći jedni drugima da zajedno ustanemo i u ovom teškom povijesnom času postat ćemo proroci novih vremena punih nade“, kaže se, među ostalim, poruci koju je Papa uputio mladima a na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru pročitao je nuncij Lingua.

Na misi pjeva Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije praćen orkestrom puhača, gudača i udaraljkaša.

Sljedeći domaćin SHKM-a je Gospićko-senjska biskupija.

Pin It on Pinterest