26. ruj 2014.

Svečano misno slavlje za sve pripadnike PU sisačko-moslavačke predvodio je sisački biskup Vlado Košić povodom Dana policije i njihova zaštitnika sv. Mihaela, u petak 26.rujna u Sisačkoj katedrali.

U koncelebraciji bili su kanecelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Branko Koretić i vojni i policijski kapelan vlč. Milenko Majić.

Misi su nazočili djelatnici Policijske uprave sisačko-moslavačke, predvođeni načelnikom Markom Rašićem, te članovi obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih redarstvenika, koji su stradali u Domovinskom ratu.

Na početku homilije  govoreći o svetom Mihaelu biskup Košić je rekao kako je mnogo razloga zašto je sv. Mihael izabran za zaštitnika hrvatske policije. „Prvi je što je sv. Mihael u Bibliji prikazan kao Božji ratnik, dapače vođa Božjih anđeoskih četa koje se bore protiv đavla i njegove vojske, i pobjeđuju; drugi je razlog, rekao bih, što je sv. Mihael anđeo, a svi znamo kako se osobito djeca rado mole svojim anđelima čuvarima i vjeruju da ih oni čuvaju, osobito od različitih opasnosti.“

Spominjući se Knjige Otkrivanja i riječi: “Nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem.  Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada“ (Otk 12, 7), biskup je istaknuo kako je sv. Mihael bio borac, ratnik, znao je povesti borbu, reagirati na vrijeme i spriječiti svojom borbom zlo. „Crkva i njezin moralni nauk uvijek je bila protiv ratova i nasilja, protiv ubijanja i primjene sile. Ipak, ako je pojedinac nepravedno napadnut i ne može se sam braniti, kršćani su se uvijek osjećali pozvani pomoći mu i braniti ga. O obrambenom ratu – kao što je bio i naš, Domovinski rat – riječ je i u izvješću Knjige Otkrivenja. Sveti arkanđeo Mihael takav je ratnik, dakle, branitelj. U istom tom, 12. poglavlju Knjige Otkrivenja, sv. Ivan prikazuje Majku koja je obučena u sunce, s glavom ovjenčanom s 12 zvijezda i mjesecom pod nogama, koja rađa Sina, a Zmaj vreba da joj ga otme i proždre čim ga rodi. Slika je to Marije koja rađa Spasitelja Isusa koga đavao želi uništiti. I tu onda nastaje rat na nebu, pojavljuje se anđeo Mihael koji predvodi rat protiv đavla i pobjeđuje ga“, rekao je biskup te u nastavku dodao. „Evo, to je zadaća i hrvatske policije. Boriti se zato da se pobijedi zlo i zloga, da se zaštiti slabe, da se napadnute obrani, da se suzbije nepravda i laž, a da pobijedi pravednost i istina. To nije moguće tek samo vlastitim našim, ljudskim zalaganjem, već do kraja to je moguće – jedino snagom i pomoću Božjom. On se sam bori za nas, on se sam prvi za sve nas žrtvuje, on i nama daje snage da se zajedno s njime borimo za pobjedu dobra i pravednosti“.

Kao drugu karakteristiku sv. Mihaela biskup je istaknuo kako je on anđeo.  „Jer onaj koji od Boga dolazi nezaštićenima i slabima, glasnik je Božje zaštite jer Bog je sama dobrota i ne može ostaviti same one koji trpe nevolju, a da im ne pomogne. Tako ste i vi, dragi policajci, nebrojeno puta pokazali i pokazujete da ste zaštitnici i nas, sudionika u prometu, i kad treba održavati red na našim svečanostima, kada je puno ljudi, zatim stalo vam je osobito da štite djecu koja pohađaju školu, da im se ne dogodi nikakva nesreća na putu, vi štitite i branite ugrožene od poplava, vi priskačete u pomoć onima koji trebaju zaštitu i pomoć. Stoga je vaše zvanje plemenito i trebate biti svjesni važne uloge koju imate u našem društvu. Zato ste pozvani biti i sami, poput sv. Mihaela, neporočni i čestiti, puni dobrote i pravednosti“,  zaključio je biskup

Na karaju slavlja vlč. Milenko Majić oprostio se od svih prisutnih, ali svih ostalih pripadnika PU sisačko-moslavačke zbog premještaja na novu dužnost u Slunj, te svima zahvalio na lijepim godinama što ih je proveo kao policijski kapelan u Sisku.

Pin It on Pinterest