25. ruj 2014.

Predstavljanje knjige „Povijest grada Petrinje (1240.-1592.-2014.)“ dr. sc. Ivice Goleca održano je u četvrtak 25. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola. Knjigu su predstaviti g. Davor Salopek, predsjednik Matice hrvatske u Petrinji, dr. sc. Željko Holjevac s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Zlatko Matijević s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i g. Vlado Krpan, glavni urednik i tajnik Matice hrvatske u Petrinji.

Knjigu su izdali ogranak Matice hrvatske u Petrinji i Družba „Braća hrvatskog Zmaja“ – Zmajski stol u Sisku, a na 650 stranica te sa preko 150 ilustracija i dokumenata donosi detaljan pregled od stare Petrinje iz 1240. godine, novog naselja nastalog 1592. iz turske utvrde na utoku Petrinjčice u Kupu i kasnijeg života kroz stoljeća, sve do 1. srpnja ove godine. Ova monografija dopunjeno je, prošireno i sadržajno ojačano izdanje knjige objavljenje u Zagrebu 1993. godine tijekom ratnog progonstva autora i Petrinjaca iz Petrinje. Nepoznate, sada prvi puta objavljene podatke, autor je pronašao u arhivima Beča, Budimpešte i Zagreba, a odreda svi predstavljači su se složili kako je ovo povijesno momentalno djelo enciklopedijskog formata važno ne samo za Petrinje nego i cijelu Hrvatsku.

Na kraju okupljenima se obratio i biskup Košić čestitavši autoru i svima uključenima u ovaj projekt nazvavši ih čuvarima uspomene i povijesti Petrinje.

Predstavljanje je uveličao Mješoviti zbor Srednje škole Petrinja.

Pin It on Pinterest