5. sij 2011.

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup slavio je euharistiju u zajedništvu s mr. Antunom Senteom, katedralnim župnikom i vlč. Matom Malekinušićem, povjerenikom za pastoral duhovnih zvanja u Sisačkoj katedrali. Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“ iz Siska pjevajući uz pratnju svog tamburaškog orkestra božićne pjesme. Ovo je već šesta godina kako Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ animira liturgijsko pjevanje o Božiću u središnjoj sisačkoj crkvi.

U prigodnoj homiliji biskup Vlado je rekao kako znamo da je u Starom zavjetu bio izabrani narod Izrael, ali upravo se i po primjeru mudraca s Istoka, koji su pogani, pokazuje da Bog ljubi sve ljude, sve narode i da uključuje u svoj izabrani narod sve one koji Mu se iskrena srca poklone, koji Ga traže i koji Ga nalaze. Još je jedna tema vrlo lijepa, a to je zvijezda koju slijede trojica mudraca s Istoka. Oni su vidjeli tu zvijezdu, zvjezdoznanci govore da je to mogla biti konjunkcija Jupitera i Saturna, da su se u to vrijeme kada se Isus rodio ta dva planeta tako približila da je bilo sjajno i po noći kao i po danu. I moguće da je ta svjetlost nagnala te astrologe, koji su se bavili znanošću i gledali zvijezde, da potraže Mesiju, da je to znak da se On rodio. No, kakvu zvijezdu mi slijedimo? To je vrlo važno pitanje. Tko je Onaj koji nama svijetli? zapitao se biskup Vlado.

 

Jedan je bivši komunista napisao da je slijedio u svom životu krivu zvijezdu vodilju. Slijediti pravu zvijezdu vodilju potrebno je da bismo išli pravim putem, da bismo činili dobra djela, da ne bismo druge ponižavali i da bismo svojim životom Boga proslavili i da bismo zapravo pronašli gdje je to Isus, kako bi Mu se onda poklonili. Danas molimo i za znanstvenike. Bog privlači sve ljude kroz svu povijest i malene, priproste i neuke i učene, i ljude od kulture i znanja, svi su pozvani biti učenici Božji, sve ljude Bog ljubi i svima dariva svoju milost, sve prihvaća i prigrljuje u svoj narod kao svoje učenike. Stoga molimo danas i za ljude kulture, za ljude znanosti, za ljude koji su učeni i koji proučavaju kao istraživači zakonitosti ovoga svijeta da ih ta znanja ne odvode, nego – dovode Bogu, da ne proučavaju i ne primjenjuju one spoznaje koje im znanost daje da zakinu život, nego da ga promiču, da ga štite, rekao je biskup Vlado.

Na kraju misnog slavlja predsjednik Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“ uručio je biskupu Vladi umjetničku sliku autora Boška Škofača. AS

Foto: Rakarić

Pin It on Pinterest