3. lip 2013.

Tijekom pastirstrskog pohoda Sunji, u nedjelju 2. lipnja, u kojem je 89-torici krizmanika podijelio sakrament Potvrde, biskup Vlado Košić blagoslovio je završetak radova obnove crkve, župne kuće sa vjeronaučnom dvoranom i garažom.

Projekt vrijedan više od 700.000 kn zajednički su financirali Sisačka biskupija, Župa i Općina Sunja, Ministarstvo kulture, te osobito gosp. Davor Vrbanek, Juraj Milunić i Vitomir Šajnović, ali i brojni župljani svojim novčanim prilozima  i radom.

Opsežan posao je obuhvatio obnovu krovišta župnog stana, popločenje župne dvorane, fasadiranje crkve i ponovno prekrivanje arhitektonski zahtijevnog krovišta crkve. U ime svih koji su sudjelovali u obnovi, biskupu se obratio gosp. Davor Vrbanek i zamolio da blagoslovi djelo njihovih ruku. Biskup Košić je zahvalio dobrom Bogu na vjeri i zajedništvu sunjskih župljana, predvođenih vlč. Božom Pinjuhom, koji su u teškim vremenima ustrajali u nakani da liturgijske prostore u svojoj župi urede i zaštite od propadanja.

Time dugotrajan proces obnove crkvenog objekta iz 1824.godine koji je pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomeničke baštine nije okončan. U slijedećoj godini planira se nastavak sanacije kapilarne vlage, fasadiranje unutrašnjosti crkvenog prostora i ugradnja podnog grijanja. Njegujući uzajamnu povezanost ta nakana će se,vjerujemo, i ostvariti.

(GB)

Pin It on Pinterest