10. pro 2018.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 9. prosinca u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini, svečano misno slavlje tijekom kojeg je blagoslovio novopostavljene orgulje. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Ivica Mađer i župnik iz Viduševca vlč. Marijan Štingl.

Ove orgulje izrađene u Radionici Steinmeyer stigle su u Glinu iz njemačkog grada Freiburga, a restaurirala i postavila ih je Orguljaška radionica Škrabl. Sa svojih 40 registara i 2531 sviralom najveće su orgulje u Sisačkoj biskupiji te imaju jedinstvenu muzikološku vrijednost kao instrument za praćenje zborskog pjevanja u liturgiji i koncertiranje.

U homiliji biskup je zahvalio svima koji su bili uključeni u ovaj projekt, posebno povjereniku za crkvenu glazbu vlč. Robertu Jakici i predstavnicima radionice Škrabl, istaknuvši njegovu veliku vrijednost za ovu župu. „Orgulje su kraljica instrumenta i već same po sebi proizvode glazbu koja uzdiže ljudsku dušu. Kada prate liturgijsku pjesmu, koja je izraz molitve, one tada još više uzdižu duše vjernika Bogu te mogu i osjećajima i srcem slaviti Boga. Mogli bismo reći da liturgijsko pjevanje potiče sve nas, kao što je rekao sv. Augustin, da čitav naš život bude pjesma, pjesma ugodna Bogu. Odnosno, da naš život proslavlja Boga i da to bude pjesma kojom mi slavimo Gospodina za velika djela, kao što smo čuli u Psalmu 126, koji govori o tome da su Židovi dolazili iz babilonskog sužanjstva s velikim veseljem, radosna srca pjevajući hvale Bogu“, rekao je biskup.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Luki biskup je rekao kako ono, ove druge nedjelje adventa, govori o preteći Gospodina našeg Isusa Krista, sv. Ivanu Krstitelju. „On je u pustinji pozivao narod koji mu je dolazio da se krste, da se obrate od grijeha i da na taj način pokažu želju da čista srca dočekaju Mesiju koji dolazi. Ivan krstitelj je govorio riječi koje su već u starom zavjetu navještene kod proroka Izaije, a to je da treba pripremiti put Gospodinu te neka se svaka dolina uzdigne, a planine i gore neka se spuste da po ravnu putu Gospodin može doći i da ga svaki čovjek može susresti. Možemo reći da je to slika naše grešnosti u kojoj se nalazimo, a koju bismo trebali promijeniti jer naš Spasitelj kojeg iščekujemo u ovom vremenu, želi doći u našu dušu koja ga čeka i traži i koja je spremna na susret. Da bismo tu spremnost pokazali potrebno je očistiti dušu, poniziti se i biti u svoj istini pred bogom. Poniznost upravo to i znači, naša istina. Nije naša istina da smo veliki i visoki poput planina, te ljudske oholosti trebaju se sniziti, ali jednako tako ne smijemo biti utučeni i bez nade, nego pred Bogom budimo ono što jesmo jer naša istina je put koji pripremamo za susret s Gospodinom i spasenje“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve sve okupljene je pozdavio vlč. Mađer posebno zahvalivši biskupu i Biskupiji što su odlučili ovakav veličanstveni instrument pokloniti župi Glina.

Nakon slavlja orgulje je predstavio voditelj Orguljaške radionice Škrabl Andrej Peperko koji je tom prigodom biskupu simbolički poklonio ključ novih orgulja, a na kraju je održan i koncert Siscia Vox Mundi ansambla u sastavu: mezzosopran Tihana Herceg Ivšić, sopran Iva Mihelić i Jelena Blašković, na orguljama vlč. Robert Jakica i na violini Stjepko Rupčić.

Prije mise u organizaciji Povjerenstva za crkvenu glazbu održan je u Pastoralnoj dvorani župe Glina i susret voditelja župnih zborova s područja biskupije.

 

Pin It on Pinterest