9. pro 2018.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u petak 7. prosinca i u nedjelju 9. prosinca župu sv. Alojzija Gonzage u Popovači. Tom prigodom biskup je posjetio OŠ Zorke Sever i OŠ Popovača te se susreo i s brojnim zajednicama vjernika i župljanima, volonterima Caritasa i članovima župnog Pastoralnog i Ekonomskog vijeća.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 9. prosinca svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio biskup u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Matom Draganovićem koji je na početku biskupu uputio riječi dobrodošlice. „Kao i svi ljudi ovoga svijeta opterećeni smo brigama i ovozemnim stvarnostima. Nekada nemamo ni sluha ni vremena za duhovno i sveto, pa ni duhovnih rješenja posebno za mlade i mlade obitelji koji su u najvećemu broju zagubljene. Zato molimo Vas uputite nam riječi utjehe i ohrabrenja te potporu u našem izrastanju ka punini Kristovoj. Da otklonimo zapreke Isusu na putu našim dušama, da se rodi i ostane u našim srcima obiteljima i zajednicama“, rekao je župnik.

U homiliji biskup je zahvalio svima na susretima koji su ga, kako je istaknuo, uvjerili u iznimno bogat i aktivan život ove župe. „Sve su to lijepe aktivnosti, a posebno u ovom vremenu došašća, mi smo vjernici pozvani na caritas. Baš sljedeća nedjelja je upravo ta Nedjelja Caritasa, kada se u čitavoj hrvatskoj Crkvi skuplja za one u potrebi, a da bi im se pomoglo kako bi i oni mogli radosnije proživjeti blagdan Božića. Caritas mora biti naša neprestana djelatnost jer ona znači kršćansku ljubav, a mi bez te kršćanske ljubavi nismo vjernici. Isus je rekao: ‘Po tome ćete svi znati da ste moji učenici ako budete imali ljubavi jedni za druge’. Upravo nas Isus danas potiče, kao što smo čuli, preko svog proroka i preteče Ivana Krstitelja, da budemo budni i da pripremimo svoje srce na njegov dolazak. To je rečeno i u prvom čitanju u Knjizi proroka Baruha gdje je rečeno kako Bog naređuje da se sve visoke gore i klisure snize, a da se doline ispune i zemlja poravna da čvrsto Izrael dođe do slave Božje. Odnosno kako Izaija govori, a prenosi Luka da treba pripraviti put Gospodinu i poravnati mu staze. Što to znači? Tu je riječ o ljudskoj oholosti, ako mi u srcu sebe uzdižemo i ako mislimo da smo najveći onda Bog ne može doći u naše srce. Mi trebamo priznati u istini tko smo i te svoje vrhunce oholosti i nadmenosti u ovo vrijeme priprave za dolazak Sina Božjega sniziti da bismo mogli biti u susretu s Bogom“, upozorio je biskup.

U nastavku biskup je rekao kako je ova župa plodno tlo za duhovna zvanja te je pozvao okupljene na molitvu kako bi ih bilo još i više. „Crkvi treba dati i ljude, ne samo milostinju i razne urese. Treba netko tko će se posvetiti da se brine za njezin život i njezinu budućnost. Hvala vam na tom osjećaju i nastavite hrabro u molitvi podupirati one koji se odluče na duhovno zvanje. Mladići i djevojke koji se za to odluče naš su ponos jer ići putem koji i druge izgrađuje u vjeri je poseban znak Božje milosti. Također treba radosno prihvaćati i novi život i hrabriti majke i očeve koji su odlučili prihvatiti biti na tom ispravnom putu žrtve i ljubavi“, zaključio je na kraju biskup.

Pin It on Pinterest