2. ožu 2020.

Biskupijsko natjecanje iz vjeronauka za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola s područja Sisačke biskupije održano je u ponedjeljak, 2. ožujka u Biskupijskom ordinarijatu i Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića u Sisku. Otvorenju natjecanja nazočili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar preč. Janko Lulić, predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, viši savjetnica za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije Vlasta Mesić, viši savjetnik za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje Sisačko-moslavačke županije Marko Miša te ravnatelji škola koje sudjeluju na natjecanju.

Na početku, u biskupovo ime svima je dobrodošlicu zaželio mons. Cvitkušić uputivši i natjecateljima riječi ohrabrenja. Osvrnuvši se na temu ovogodišnjeg natjecanja „Sv. Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj“  mons. Cvitkušić je rekao kako je ovaj svetac živio u teškim vremenima za društvo i Crkvu, a ipak se istaknuo svojom velikom ljubavlju za siromašne, ponižene, odbačene, prezrene i sve one koji su bili na rubu društva. Osnovao je redovničke zajednice i bratovštine kršćanske ljubavi koje su njegovo djelo milosrđa proširile u sve krajeve svijeta pa tako i u Hrvatsku gdje je prije 175. godina stigla Družba sestara milosrdnica, a koja je nešto kasnije 1926. godine osnovala zajednicu i u Sisku.

Okupljene su pozdravile u ime Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba s. Mirna Matić, te predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko. Obrativši se natjecateljima s. Smilja im je poručila da su oni, na neki način, privilegirani jer su imali prilike učiti o ovom milosrdnom svecu. „Koliko god je bilo teško pripremati se za natjecanje, ali vi ste obogatili svoj život učeći o čovjeku koji je živio u jednom vrlo teškom vremenu, a koji je iza sebe ostavio toliko dobra da plodove njegova života uživamo i mi danas po redovničkim zajednicama koje je osnovao. Mladi ljudi vole ideale, sanjaju i maštaju o velikim djelima, a milost je, mladi prijatelji, ustrajati u dobru bez obzira na sve kušnje koje u životu imamo“, poručila je s. Smilja.

U natjecanju je sudjelovalo šest ekipa osnovnih škola i šest ekipa srednjih škola. Pisani dio natjecanja održan je u OŠ Ivana Kukuljevića, a drugi dio „Tombola“ i „Milijunak“ u zgradi Velikog Kaptola. Prvo mjesto među osnovnim školama osvojila je OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice, drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Braća Ribar“ iz Siska, a treće OŠ „Antun Klasinc“ iz Lasinje. Među srednjim školama prvo mjesto osvojila je ekipa SŠ Petrinja, na drugom mjestu nalazi se ekipa SŠ „Ivan Švear“ iz Ivanić-Grada, a na trećem ekipa Gimnazije Sisak.

 

Pin It on Pinterest