30. lis 2014.

Knjiga ratnoga potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Zdravka Tomca “Crveni predsjednik” predstavljena je u dvorani Vijenac na zagrebačkom Kaptolu. O knjizi, u kojoj autor detaljno obrazlaže etičku optužnicu Hrvatskoga nacionalnoga etičkog sudišta (HNES) protiv predsjednika Republike Ive Josipovića za veleizdaju, govorili su predsjednik HNES-a Zvonimir Šeparović, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, sisački biskup mons. Vlado Košić i autor knjige, a optužnicu i dijelove teksta iz knjige čitao je dramski umjetnik Božidar Alić.

Promociji je prisustvovalo više od 700 zainteresiranih građana između ostalih biskup Mile Bogović, biskup Valentin Pozaić, gđa Ankica Tuđman, akademik Ivan Aralica, akademik Josip Pečarić, prof. Josip Jurčević, admiral Domazet Lošo, p. Stjepan Fridl, kanonik Lovro Cindori i brojni drugi.

Šeparović smatra kako je Tomac podastro javnosti istinu o Ivi Josipoviću, koji je, kako kaže, crveni predsjednik. Navodi i kako autor smatra da je prvi cilj knjige odgovoriti na pitanje je li Josipović bio uspješan predsjednik ili prava katastrofa čiji bi još jedan mandat bio put u propast. Tomac odgovara i na pitanje kakav je Josipovićev lik, imali on svoju tamnu stranu i na koji je način, kako kaže Šeparović, u javnosti nametnuta lažna slika o Josipoviću.

Predsjednik HNES-a je najavio i podizanje etičkih optužnica protiv čelnice Documente Vesne Teršelič i Carla Bildta, švedskog ministra vanjskih poslova i bivšeg visokog predstavnika u BiH. Tomac argumentira etičku optužnicu, a posbno u dijelovima koji govore o Josipovićevu odnosu prema Domovinskom ratu i braniteljima, nijekanju komunističkih zločina te temeljnih hrvatskih nacionalnih vrijednosti, ustvrdio je Miroslav Tuđman. Podsjetio je kako je predsjednik Republike prije nego što je posjetio branitelje koji prosvjeduju, svratio na obilježavanje obljetnice Documente, proglasivši tu udrugu na čelu s Vesnom Teršelič “našom savjesti”.

Tuđman je ocijenio kako se udruga Documenta zauzimala da hrvatsko vojno i političko vodstvo bude osuđeno na Haaškom tribunalu te dodao kako i dalje izjednačavanjem krivnje kriminalizira Domovinski rat. “Josipović se prema hrvatstvu odnosi kao agnostik prema Bogu”, ocijenio je Tuđman, dodavši kako je Josipović zarobljen u jugoslavensku prošlost. Ocijenio je kako Josipović interpretira tuđmanizam na način kao da SDP pokušava Tuđmana oteti HDZ-u.

Miroslav Tuđman istaknuo je i kako Tomac svojom knjigom postavlja i pitanje hoće li Josipović na sljedećim izborima biti izabran ponovno za predsjednika države da bi Hrvatska otišla u propast ili će birači izabrati prvu hrvatsku predsjednicu.

Tomac je istaknuo kako u knjizi dokazuje svu štetnost i pogubnost Josipovićeve vanjske i unutarnje politike. Ta se politika, ustvrdio je, može nazvati antinarodnom i protuhrvatskom. Knjigu “Crveni predsjednik” objavili su nakladnici Tkanica i Grafok. Zdravko Tomac rođen je u Garčinu 1937. Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, postao je aktivni publicist te objavio više knjiga.

Hrvatski Fokus/ HINA

Biskupov govor možete pročitati u cijelosti na ovoj poveznici

Pin It on Pinterest