14. lip 2020.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 14. lipnja u župnoj crkvi sv. Mihaela ark. u Velikoj Ludini, misno slavlje tijekom kojeg je krstio Luciju, deseto dijete u obitelji Zorice i Tomislava Horvat. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Mato Sukalić koji je na početku pozdravio biskupa i sve okupljene te čestitao obitelji na ovom radosnom događaju za ovu župnu zajednicu.

Na početku homilije biskup je podsjetio kako započinje vrijeme kroz godinu, a čija je osobitost da nas sve stavlja u Isusovu „školu“, jer kao učenici slušamo njegove spasonosne životne poruke. Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Mateju biskup je rekao kako ono govori o Isusu koji dozva po imenu dvanaestoricu apostola i posla ih u svijet. „Reče tada Isus svojim učenicima: Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju’. Poziv je to svima nama da se molimo za duhovna zvanja, da Bog pozove mladiće i da ih pošalje da budu njegovi propovjednici. Upravo smo jučer proslavili blagdan jednog od najvećih propovjednika sv. Antuna Padovanskog, a ovih dana slavimo i ređenja u metropoliji, a i mi ćemo u našoj katedrali 27. ovoga mjeseca rediti trojicu mladića. Upravo tako Gospodin je pozvao i vašeg župnika i mene, a i dvojicu bogoslovova koji su ovdje s nama. I oni su po imenu prozvani da budu nositelji Evanđelja. Mi ćemo danas po imenu krstiti i ovo malo dijete, jer kako se kaže, kada se krsti dobiva se ime po kojem nas sam Bog prepoznaje. Po krštenju postajemo djeca Božja i smijemo Boga zvati svojim ocem, moliti Očenaš i biti sudionici stola Gospodnjeg. Dakle, dobivamo sve one milosti koje je Bog po svom Sinu darovao svome narodu i svima onima koji se pridruže krugu njegovih učenika.

U nastavku biskup je rekao kako Isus šalje svoje apostole te im dadne vlast nad nečistim dusima, da ih izgone i da liječe svaku bolest i nemoć. „On tu govori jednu vrlo važnu stvar: „Pođite k izgubljenim ovcama doma Izraelova… putem propovijedajte: Približilo se kraljevstvo nebesko! Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte“. To je poruka Evanđelja, to je radosna vijest. Bog nam se približio, nije nas ostavio, nego je došao k nama i Sina nam je darovao da bude Emanuel – s nama Bog. Tu radost trebaju širiti, svjedočiti i propovijedati oni izabrani svjedoci koji se pridružuju u svećeničko zvanje. Ali, i svi mi smo po našem krštenu pridruženi tom poslanju te kada se dijete krsti i pomazuje krsnim pomazanjem tada se govori da je postao dio uda Krista svećenika, proroka i kralja. Tada svi postajemo dio tog svećeničkog Božjeg naroda, imamo to svećeništvo da sebe prikazujemo Bogu“, zaključio je biskup zahvalivši roditeljima što su otvoreni životu i brojnoj djeci, te spremni prihvaćati žrtvu.

Na kraju biskup je još jednom čestitao roditeljima i kumovima na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije.

Pin It on Pinterest