14. lip 2020.

Župnik fra Ivo Bošnjak pripremio je župnu zajednicu za ovaj veliki dan trodnevnicom. Treći dan trodnevnice upriličena je sveta misa za bolesne i nemoćne koju je predvodio i propovijedao policijski kapelan PU Sisačko-moslavačke, don Ivo Borić. Na sam dan sv. Ante u predvečerje u 18 sati sv. misu predvodio je i propovijedao generalni vikar Sisačke biskupije, mons. Marko Cvitkušić. Svečanoj sv. misi prethodila je procesija s lijepim brojem vjernika. Kip sv. Ante kroz mjesto nosili su vatrogasci DVD Vojnić. Koncelebrirali su mjesni župnik, fra Ivo Bošnjak, bivši vojnićki, a sadašnji župnik iz Gvozda, fra Tomislav Jurić i policijski kapelan PU Sisačko-moslavačke, don Ivo Borić.

U svojoj nadahnutoj propovijedi mons. Cvitkušić istaknuo je sljedeće: Sveti je Ante želio poput sv. Antuna Pustinjaka provoditi pokornički život. Zbog silne želje da mučeništvom potvrdi svoju vjeru zaputio se s drugim franjevcima u Maroko, ali ubrzo se razbolio. Morao se vratiti u rodni Portugal, ali na putu u domovinu oluja je bacila brod, kojim se vozio, na sicilijansku obalu. Posljednje razdoblje svojeg života i djelovanja Antun je proveo u Padovi. Propovijedao je u crkvama, na gradskim trgovima i morskoj obali. Odlazi i u Francusku pa se opet vraća u Italiju, u Padovu. Uspješno suzbija različita krivovjerja. Jedan je od najoduševljenijih propovjednika u crkvenoj povijesti.

Prema propovjednikovim riječima Antun je odlučan borac protiv ravnodušnosti i neodlučnosti s obzirom na Isusa Krista i vjeru. Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv: odlučno živi Božje zapovijedi i svojim životom svjedoči njegovu ljubav. Potom je propovjednik spomenuo da je Europa nastala na kršćanskim korijenima, ali ona nažalost promiče zakone koji krše kršćanska načela o glavnim etičkim pitanjima. Ona izbjegava spominjanje svojih judeo-kršćanskih korijena u Ustavu, skriva svoje kršćanske simbole, u njoj se više ne čestitaju Božić i Uskrs. Crkva mora biti budna, ukazivati na zablude današnjega vremena, koji često pod vidom humanizma isključuju Boga. Samo nas humanizam koji je otvoren Bogu otvara prema braći ljudima. Na kraju svoje prigodne propovijedi propovjednik je rekao da nas sv. Antun poziva da moramo donijeti duhovne plodove koji odgovaraju obraćenju, da odlučno ispovijedamo svoju vjeru i prenosimo je na dolazeće generacije, da se istinski borimo za kršćanske ideale, da Krista naviještamo riječju i djelom.

Drugi dan održana je vanjska proslava. Svetu misu na otvorenom predvodio je vojni kapelan vlč. Željko Savić u koncelebraciji s mjesnim župnikom i policijskim kapelanom. Propovjednik je istaknuo ove riječi: „I Sveto pismo – Biblija kaže: pravednik  će od vjere živjeti. U današnjem mentalitetu, gdje je sve izgubilo na vrijednosti  i svetosti, mogli bismo se utjecati sv. Anti za zagovor izgubljenih duša jer mnogi danas lutaju ovim svijetom i životom – počevši od naše djece, roditelja, odgovornih u društvu, pa do nas samih, tražeći kako da ispune nastalu prazninu u svojim životima. I sveti je Ante lutao i bježao od svoje odgovornosti, dok nije spoznao da prazninu u čovjekovoj duši može ispuniti i osmisliti samo dragi Bog. Ne dopustimo da jedna riba i jedan magarac nadmudre ono što nam je Bog dao: savjest, srce i pamet da slušamo, prepoznamo i činimo ono što Isus Krist nama čini: praštamo, ljubimo, žrtvujemo se jedni za druge. Upravo to je činio sv. Ante, jer je shvatio da je od Boga besplatno primio, pa je čitavim svojim životom besplatno dijelio dalje.“ Ljepotu ovog svetog slavlja uveličao je liturgijskim pjevanjem mješoviti zbor koji vodi Josip Golub pod ravnanjem aktivnog vjeroučitelja Ivice Josipovića. U ovim slavljima sudjelovao je lijep broj policijskih djelatnica i djelatnika PP Vojnić i PU Sisačko-moslavačke.

Čitanja i molitvu vjernika izrekli su djelatnici policije i mladi. Vrijedno je spomena da su se nedjeljnome slavlju pridružili ministar branitelj, gosp. Tomo Medved, gđa Nada Murganić, gđa Maja Grba Bujević , ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu RH, gosp. Davor Ivo Stier, načelnik općine Vojnić, umirovljeni general Mile Ćuk, glavni karlovački imam, Admir ef. Muhić, dr. Bojan Biočina, kardijalni kirurg i drugi gosti i hodočasnici. Na kraju misnih slavlja obaju dana podijeljen je  blagoslov djeci i mladima.

Župnik je zahvalio svima izbliza i izdaleka koji su dolazili i došli na ova sveta slavlja, kako je lijepo rekao i vlč. Željko Savić : „Utječimo se dakle, svakodnevno molitvom i vjerom sv. Anti da se svaka izgubljena duša vrati natrag odakle je odlutala – Bogu, Stvoritelju i gospodaru svega stvorenoga.“

 

 

Pin It on Pinterest