7. pro 2022.

Na blagdan sv. Nikole biskupa, 6. prosinca, zaštitnika Janjeva, sisački biskup Vlado Košić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi.

Uvodeći u homiliju sisački biskup Vlado Košić pozdravio je okupljene vjernike, posebno one porijeklom iz Janjeva. “Danas slavimo velikog Božjeg ugodnika. Sveti Nikola biskup poznat je po svojoj darežljivosti, volim reći: darežljivi svetac. Poznata nam je zgoda iz njegova života, kada je skriven dostavljao triput vrećice s novcem siromašnom ocu da može udati svoje tri kćeri. Ali ne samo tada, on je simbol darivanja kroz čitavu povijest kršćanstva. Njegov blagdan naviješta Božić, blagdan najvećeg darivanja, spomen dolaska Sina, koga je svemu svijetu darovao Bog Otac. Bog nam je dakle darovao samoga sebe pa je i svojima naredio da njeguju međusobnu ljubav, kakvom je on ljubio nas. A to je ljubav koja ide toliko daleko da se ne boji i umrijeti za svoje prijatelje”, naglasio je biskup Vlado Košić.

U nastavku je biskup Košić istaknuo nekoliko povijesnih činjenica poput one da se “Janjevo spominje na početku 14. st., točnije 1303. kada papa Benedikt XII. već spominje tu župu i crkvu sv. Nikole. Već je dakle više od 7 stoljeća autohtonog prebivanja naših sunarodnjaka, Hrvata u Janjevu koji su u svojem novom zavičaju – jer došli su iz Dubrovačke republike na Kosovo – sačuvali i svoj jezik, katoličku vjeru i pripadnost hrvatskom narodu. A čuvao ih je upravo sveti Nikola. U teškim kušnjama i u okruženju koje im nije uvijek bilo naklono, oni su odolijevali. U teškim stoljećima osmanlijskih osvajanja i teških progona. Pa ipak većina je morala iseliti iz svoga zavičaja devedesetih godina prošlog stoljeća, najveći broj 1998., dakle prije 25 godina. Bila je to očito „nevolja velika“. No, 20.stoljeće je najkrvavije i najstrašnije za nas kršćane, i osobito katolike koje se ubijalo i progonilo kao nikada, ni za Nerona ni za Dioklecijana nije bilo tako brutalnog i strašnog progona. Samo u našem narodu pobijeno je više od 500 svećenika, i to osim također mnogo redovnica i bogoslova, a da i ne spominjemo vjernike koje je režim, osobito poslije Drugog svjetskog rata progonio i ubijao u desecima tisuća. Kosti su im rasute diljem Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a mnogi su robijali i stradali u brojnim tamnicama, kao i u inozemstvu gdje su nemilice ubijani hrvatski domoljubi”, podsjetio je biskup Košić te nastavio utješnim riječima da su nakon svih nevolja na kraju tog krvavog 20. stoljeća došli dragi Janjevci, u svoju matičnu domovinu, u Hrvatsku. “I danas ste u Požeškoj biskupiji, u mojoj Sisačkoj biskupiji, u Zadarskoj nadbiskupiji i ovdje u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Hvala vam što obogaćujete naš kršćanski i narodni život. Poznato je da vi osobito ljubite djecu. I ja sam u Dumačama i u Gori krstio mnogo djece. Nije li to stoga što je sveti Nikola, zaštitnik vaš, volio posebno djecu koju na njegov blagdan svi darivaju”, upitao je biskup Košić.

Nastavivši homiliju, biskup je zamolio Gospodina za obnovu našega naroda i naše Crkve katoličke kako bi dobila novo potomstvo, nove članove i nov zamah. “Upravo po vama i onima koji poput vas štuju Boga, domovinu i vole djecu! Riječ Božja doziva nam u pamet poruku za ovo došašće i za današnji blagdan sv. Nikole. Možemo reći da je upravo blagdan sv. Nikole, koji se slavi na početku mjeseca prosinca, najava Božića. Najava je to blagdana darivanja, u kojem nam se daruje najveći mogući dar, sam Bog koji dolazi. On pruža utjehu svome napaćenom narodu, on poziva na pripravnost i budnost.

Poveznicu sa slavljem današnjeg sveca, sv. Nikole biskupa, biskup Košić istaknuo je u odlomku u kojem Gospodin svojim učenicima iznosi sljedeću usporedbu: »Što vam se čini? Ako neki čovjek imadne sto ovaca i jedna od njih zaluta, neće li on ostaviti onih devedeset i devet u gorama i poći u potragu za zalutalom? Posreći li mu se te je nađe — zaista, kažem vam, raduje se zbog nje više nego zbog onih devedeset i devet koje nisu zalutale. Tako ni Otac vaš, koji je na nebesima, neće da propadne ni jedan od ovih malenih.« Nije li i to poveznica s našim današnjim svecem koji je zaštitnik i darivatelj djece, dakle, onih najmanjih? Bog ne želi da propadne i jedan od ovih malenih jer traži svakoga, pa i za zalutalim ide po gorama i traži ga dok ga ne nađe.”

“Molimo i mi svetog Nikolu da po njegovu zagovoru u našem hrvatskom narodu ne nestane želja za djecom, za potomstvom. Djeca su najveći dar svijetu, čitavom čovječanstvu, ma gdje bila rođena. Tako i kod nas. No kažu da će ova godina biti rekordna po tome što se do sada nikada nije rodilo tako malo djece, oko 35 tisuća, pa i manje, dok umire godišnje dvostruko više. Samo ta činjenica zvoni na uzbunu i odgovorni bi se morali zapitati što činimo da bi se to promijenilo” upozorio je Košić te potvrdio da se treba boriti da se stvore bolji uvjeti, ali oni idealni i savršeni ne postoje.

Sisački biskup nije skrivao istinu da u našoj zemlji ima negativnosti, no uputio je i na ono što je dobro i pozitivno te potaknuo da u to treba gledati. “Istina je, u našoj je zemlji velika korupcija, posvuda caruje i laž i pljačka. Mi ipak ne želimo biti negativni nego upravo pozitivnu tj. radosnu vijest širiti svijetom i domovinom! Mi jesmo mali, ali nismo neznatni jer svaki je čovjek Bogu važan i svaki narod ima pravo na svojem jeziku slaviti Boga i razvijati se u miru i slobodi. Puno je toga pozitivnog u našoj domovini, to trebamo vidjeti, to promovirati, tome poklanjati pozornost! Sveti Nikola nije čekao da se životni uvjeti promijene, nije bježao u neke druge zemlje niti je podlegao negativnim vijestima da odustane od toga da čini dobro. Ne! On se borio tako što je dobrim pobjeđivao zlo. Sveta Majka Terezija govorila je da se ne valja boriti protiv tame drukčije negoli tako da se zapali svjetlo. Pa makar i malo, ali ono uvijek pobjeđuje tamu”, rekao je biskup Košić.

“U tami ovoga svijeta pozvani smo zapaliti vatru, vatru ljubavi koja će grijati naše ukućane, naše najbliže, vatru koja će svijetliti svima u kući, koja će razgoniti mrak iz duša i srdaca, vatru koja će spaliti ono što ne valja i koja će svjetlom zamijeniti mrak koji je oko nas”, potaknuo je okupljene vjernike propovjednik.

Na kraju homilije potaknuo je biskup Košić okupljene vjernike, posebno Janjevce da mole zagovor sv. Nikole biskupa, kojega danas posebno slave da da čuva i Janjevo i sve njegove stanovnike ma gdje bili, da ne zaborave svojih korijena, svoga hrvatskog imena, a prije svega svoje katoličke vjere. Molimo svetog Nikolu da u našem narodu ne ugasne ljubav prema djeci i brojnom potomstvu. Molimo svetoga Nikolu da bude više iskrenog i pravog darivanja ne samo djece nego i svih međusobno. Nije dar samo u stvarima i veličini cijene, nego je u tome koliko srca u njega ulažemo i što njime mladima, i jedni drugima poručujemo. Neka nas u tome nadahne i vodi sveti Nikola biskup”, zaključio je homiliju sisački biskup Vlado Košić.

Sv. Nikola biskup zaštitnik je Župe Janjevo i na misnom slavlju okupili su se vjernici iz najstarije hrvatske dijaspore koji su novi dom pronašli u Zagrebu te drugi štovatelji sv. Nikole.

Pin It on Pinterest