24. ruj 2012.

Predsjednik vijeća za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić nazočio je, u subotu 22. rujna, u Islamskom centru u Zagrebu svečanosti ustoličenja novog zagrebačkog muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza Hasanovića. Tom prigodom, čestitajući dr. Hasanoviću na visokoj dužnosti koju preuzima, biskup Košić je iskreno zaželio da novi muftija nastavi voditi vjernički puk svoje zajednice putem kojim ju je vodio njegov predšasnik Ševko Omerbašić, a to je put mira i dijaloga.

“Lijepo je što i mi to ovdje, na ovim našim područjima već ostvarujemo i što ćemo to i dalje nastaviti ostvarivati. A to je moguće upravo stoga što je Islamska vjerska zajednica u RH, do sada vođena muftijom Ševkom ef. Omerbašićem, dobila u Vama, štovani muftija Azisu ef. Hasanoviću, mudrog vođu i nadasve dobrog vjernika i čovjeka. U to sam uvjeren, poznavajući Vas već dugi niz godina, u kojima smo, mogu to slobodno i s uvjerenjem reći, postali prijatelji, a naše su vjerske zajednice više puta zajedno branile život od začeća do njegove prirodne smrti, vrijednosti obitelji, pravednosti i čestitosti, kao temelje društva i zajedništva našega naroda. U sve agresivnijoj ateizaciji našega društva mi trebamo zajedno biti brana obezvređivanju vjerskih, i islamskih i kršćanskih, svetinja i sloboda. Ovih dana se u većinskim islamskim zemljama dižu vjernici protiv vrijeđanja proroka Muhameda i mi kršćani im dajemo u tome potporu. No, jednako očekujemo, gdje smo mi većina, potporu drugih vjernika protiv vrijeđanja naših katoličkih svetinja i vrednota. Vrijeme je, časni Muftija, u što ja nimalo ne sumnjam, da mi, današnji vjerski vođe dademo primjer da je moguće da se naši vjernici zajedno zalažu – za vjeru u Boga i čovjeka, za ideale i vrijednosti čovjekova dostojanstva koja su utemeljena na božanskoj objavi i Božjim neprolaznim zapovijedima, za vjernost načelima dijaloga – njegujući i utvrđujući svaki svoj vjerski identitet jer jedino tako smo ravnopravni subjekti – u međusobnom poštovanju i zajedničkom radu na dobro naroda i svakoga pojedinca u našem hrvatskom društvu.”

Svečanosti ustoličenja i prigodnom prijemu nazočili su i hrvatski predsjednik i premijer, kao i vjerski predstavnici iz cijele Europe i svijeta.

Biskupov govor u cijelosti

Pin It on Pinterest