14. lip 2021.

Svetište i Župa sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu u nedjelju 13. lipnja proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Svečano večernje misno slavlje predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić, uz koncelebraciju provincijala Hrvatske provincije franjevaca konventualaca sv. Jeronima fra Josipa Blaževića, domaćeg župnika fra Roka Bedalova te ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže (HKM) mons. Fabijana Svaline.

Misi je tradicionalno prethodilo prigodno kađenje tamjanom relikvija svetog Antuna Padovanskoga koja se čuvaju u svetištu na Svetom Duhu. Prije početka mise, župljanka Jadranka Travaš pozdravila je sve okupljene vjernike u svetištu, kao i one koji prate televizijski ili radijski prijenos na Laudato TV, odnosno na Hrvatskom katoličkom radiju (HKR) koji je izravno u svome radijskom programu prenosio svih “13 utoraka”, odnosno trinaest uzastopnih misa utorkom posvećenih sv. Antunu, kao uvod u proslavu ove velike svetkovine sv. Antuna, poznatog kao “sveca svega svijeta”.

Biskupova homilija

Na početku homilije sisački biskup Vlado Košić istaknuo je kako on dolazi iz Sisačke biskupije koju je pogodio razoran potres, što je, kako je istaknuo, bio i glavni razlog što ga je pozvao župnik fra Roko Bedalov iz svetišta na Svetom Duhu da upravo on predvodi ovo svečano misno slavlje, na čemu mu se iskreno zahvalio. Iskoristio je, također, prigodu da se zahvali na ljubavi i pomoći svim dobročiniteljima koji su na bilo koji način pomogli vjernicima u Sisačkoj biskupiji koju je pogodila prirodna katastrofa, ali i svima onima koji su molili za vjernike u njegovoj biskupiji. Posebno se zahvalio Hrvatskom Caritasu i “Kruhu sv. Ante” koji su pomagali i još uvijek pomažu stradalima u potresu.

Potom je uslijedila nadahnuta biskupova propovijed, koja je započela malim podsjetnikom mons. Košića okupljenim vjernicima da su dva posebno omiljena sveca u našem hrvatskom vjerničkom narodu, sveti Franjo i sveti Antun, zapravo bili dobri prijatelji i suvremenici i pripadnici istog redovničkog, franjevačkog, reda Male braće. “Sveti Antun je bio veliki propovjednik i teolog, crkveni naučitelj. On je na prvo mjesto stavio sjedinjenje s Kristom, a na drugom – riječi. Neka riječi zašute, a djela neka govore, to su bile riječi sv. Antuna”, kazao je biskup Košić, podsjetivši na glasovitu propovijed sv. Antuna ribama. Podsjetimo, tada je sv. Antun, razočaran što ga nitko nije želio slušati, odnosno čuti njegovu propovijed u kojoj naviješta Božju riječ, jer je taj grad (na više mjesta se spominje da se radilo o talijanskom gradu Riminiju, op.a.) bio u rukama krivovjernika.

“Krivovjerci su, kad su čuli da sv. Antun govori ribama koje su se brzo skupile oko njega dok je govorio, žurno dojurili da vide o čemu se radi. Došli su vidjeti to čudo sv. Antuna, pa se mnogi skrušili i obratili. Međutim, nisu svi bili spremni obratiti se, bez obzira što je milosrđe Božje beskrajno”, kazao je biskup Košić, upozorivši na veliki problem u modernom svijetu gdje se propagira opiranje životu, traži se sloboda ubijanja nerođene djece abortusima, kao i bolesnih staraca eutanazijom. “Kamo to ide ovaj svijet, koja je to perverzija?!”, retorički će biskup Košić. Kad su molili sveti Franjo, sveti Antun i sveta Klara mještani su pomislili da “gori crkva” u Asizu

Potom je prepričao još jednu upečatljivu epizodu iz svečeva života, iz Asiza, podsjetivši na snagu molitve. “Kad su se na molitvi našli sveti Franjo, sveti Antun i sveta Klara u Asizu mještani su u jednom trenutku pomislili da gori crkva u Asizu! Možete onda misliti s kojim su žarom njih troje molili, to je bila božanska vatra Duha Svetoga. Kako je lagano zapaliti naša srca?! Molitva je naša snaga. Sveti Antun nam tu može pomoći, a on pomaže i u drugim običnim stvarima. Vjernici mu se utječu da čini mala čudesa, ono što je potrebno svaki dan, što nam ispunjava svaki dan”, kazao je mons. Košić, naglasivši da se molimo za zagovor sv. Ante, jer on je naš saveznik.

“Molimo sv. Antu, sveca svega svijeta, da bude uz nas u običnosti i svakodnevici”, pozvao je sisački biskup podsjetivši da su svečeve propovijedi mnogi slušali i obratili se jer su njegove riječi  zahvaćale dubinu duše. “Budimo slušatelji i vršitelji te navjestitelji Božje riječi, uz pomoć omiljenog sveca u našem narodu. Sveti Ante, moli za nas!”, zaključio je homiliju sisački biskup mons. Vlado Košić.

Pin It on Pinterest