14. lip 2021.

Župa Odra Sisačka svečano je u nedjelju 13. lipnja proslavila blagdan svog suzaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Središnje svečano misno slavlje ispred u potresu srušene župne crkve predvodio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić  u zajedništvu s vlč. Sašom Jozićem, a služio je đakon Milan Danijel Jurić.

Na početku sve okupljene, uključujući i brojne hodočasnike iz okolnih župa, pozdravio je vlč. Jozić zahvalivši im na dolasku i štovanju sv. Antuna.

U homiliji mons. Cvitkušić podsjetio je na kratak životni put ovog sveca s prijelaza 12. u 13. stoljeće. Nakon što je postao redovnik augustinac i bio zaređen za svećenika, ušao je u franjevački red uzevši si ime  ime Antun, želeći poput sv. Antuna pustinjaka provoditi pokornički život. Zbog silne želje da mučeništvom potvrdi svoju vjeru zaputio se s drugim franjevcima u Maroko, ali se ubrzo razbolio. Mjesecima je bio vezan uz krevet. Uvidio je da mu jedino preostaje vratiti se u rodni Portugal. Na putu u domovinu oluja je bacila brod kojim se vozio na sicilijansku obalu odakle je otputovao u Asiz, gdje se upravo održavala franjevačka skupština – generalni kapitul. Antun je zamolio provincijala pokrajine Emilije da ga uzme u svoju provinciju. Provincijal ga je poveo sa sobom i smjestio  u jedan malen samostan blizu gradića Forlija gdje se sve više otkriva Antunovo teološko znanje i propovjednička sposobnost. Propovijeda u crkvama, na gradskim trgovima i morskoj obali. Ponekad ga odjednom sluša i nekoliko tisuća ljudi. Odlazi i u Francusku pa se opet vraća u Italiju i nastani se u Padovi. Uspješno suzbija različita krivovjerja. Mnoge je poučio, utješio; odvratio od grješna života i krivovjerja te priveo Bogu. Svojim stavovima i dubokim kršćanskim življenjem vjere Antun je odlučno pokazivao lažni mir između tradicije, religije i materijalnog bogatstva svoga vremena.

Propovjednik je rekao i kako je sv. Antun dosljedan borac protiv ravnodušnosti i neodlučnosti s obzirom na Isusa Krista i vjeru. Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv: odlučno živi Božje zapovijedi i svojim životom svjedočiti njegovu ljubav.

U nastavku zapitao se kako mi živimo i svjedočimo svoju vjeru, ustvrdivši da su mnogi vjernici slabo poučeni o kršćanskim istinama te olako prelaze preko temeljnih kršćanskih moralnih načela. Dosta je malo detaljnije zaviriti u glazbu mladih i filmske ponude, koliko je tu protukršćanskg ozračja prisutno, a da se nitko ne uznemiruje ili to zabranjuje. To se kod nas osobito očituje u masovnim medijima koji na razne načine nameću ateistički pogled na svijet kao znanstveni, a Crkvu prikazuju kao nazadnu, zaostalu i štetnu za društvo. Sveti Antun Padovanski od nas i naših suvremenika očekuje da odlučno ispovijedamo svoju vjeru i prenosimo je na dolazeće generacije, da se istinski borimo za kršćanske ideale, da Krista naviještamo riječju i djelom.

Župljani su se za ovo slavlje pripremali trodnevnicom koju su voditi vlč. Josip Vragović, domaći župnik Saša Jozić i trajni đakon Milan Danijel Jurić. Večernju blagdansku misu predvodio je p. Zvonko Vlah.

Pin It on Pinterest