24. srp 2013.

Nakon blagoslova kojeg su na večernjoj svetoj misi dobili od župnika Josipa Karasa, upravitelja župe Preobraženja Gospodnjeg, skupina hodočasnika sinoć je uz časnu sestru Vesnu Lagetar pješice krenulo na 13. tradicionalno zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu. Stara je to petrinjska tradicija koja je obnovljena prije 13 godina i nastavlja se sve do danas.

„Dragi mladi, mnogi ovih dana idu na godišnje odmore i putuju, a vi ste odlučili krenuti na put prema nebeskoj Majci i svetom mjestu naše domovine. Na taj put vjerujem krećete sa svojim molitvama, nakanama i željama. Ponesite u svom srcu sa sobom i svoje obitelji, ovu župu i ovaj grad u kojemu živite.”Neće vam biti lako, ali to je žrtva ljubavi. Mi koji ostajemo, molit ćemo se za vas, a vi taj svoj hod prikažite i preobraćenje mnogih grješnika, jer jako je puno ljudi koji su se udaljili od Boga i izgubili. Vi se nemojte izgubiti već dođite do svog cilja i vratite nam se jači duhovno i u vjeri i neka vas majka Božja štiti i čuva.”, ovim riječima obratio se hodočasnicima župnik Karas.

Najmlađa hodočasnica je 14- godišnja Mihaela Stuparić, najstarija 40-godišnja Željka Basuga, po 12-i put na hodočašće pod nazivom „Uvijek ima jedan put” krenule su časna sestra Vesna Lagetar i Ivana Herceg, a 9 mladih vjernika pješice hodočasti prvi puta. Bilo je lijepo vidjeti mlade vjernike iz triju petrinjskih župa s koliko ljubavi su se spremali na put dug 120 kilometara.  Onih 9 mladih koji su prvi puta krenuli pješice u Hrvatsko nacionalno svetište ipak je izrazilo svoje uzbuđenje. Među njima je bila i Mihaela koja je rekla kako je već htjela odustati, no ipak je uz potporu roditelja krenula na hodočašće. “Bog će mi dati snage da izdržim do kraja”.

Časna sestra Vesna Lagetar rekla je kako će svatko imati svoju nakanu u molitvi, ali kako će svi zajedno moliti za sve Petrinjce koji ostaju, osobito one koji su bolesni i stari. „Za sve vas i njih molit ćemo se Majci Božjoj Bistričkoj da nam da vjere i snage za daljnji život.”

Nakon svete mise i blagoslova hodočasnike su pljeskom ispratili župljani, obitelji i prijatelji. Zanimljivo je kako ni jedan od ovogodišnjih hodočasnika nije bilo na prvom hodočašću, ali su ih zato došli ispratiti upravo oni koji su bili na tom, za njih posebnom, jer su Robert Jakica i Marijan Štingl, sada i bogoslovi iz naše župe. Uz njih, s prvog hodočašća ispratili su ih i Marko Lokner i novinarka Marela Morić, koja je te 2001. godine vodila „sedmero veličanstvenih”, kako smo ih tada zvali.

(Marela Morić/Portal53)

Pin It on Pinterest