23. srp 2013.

28. Svjetski dan mladih započeo je u utorak 23. srpnja  u Rio de Janeiru, gdje će se papa Franjo susreti s dva milijuna mladih hodočasnika iz cijeloga svijeta. Tako je iz Sisačke biskupije na SDM u Rio de Janeiru, sa skupinom od šezdesetak mladih iz Hrvatske otputovala gđa Marija Zaloker. Ona je proteklog tjedna boravila u župi sv. Ivane Orleanske u São Paulu gdje je domaćinima donijela darove iz Hrvatske: posudu za hostije i fotomonografiju SHKM u Sisku.

Ove će godine u Riju Papa, Argentinac po nacionalnosti, osnažiti vjeru, vratiti nadu i potaknuti mlade na evangelizaciju, kako kaže geslo koje je papa emeritus Benedikt XVI. odabrao: „Idite i sve narode učinite učenicima“. Papa Franjo je ovom Svjetskom danu mladeži hodočašćem u svetište Aparecide i susretima u periferijama s posljednjima u siromašnim favelama, u bolnicama i s uznicima želio dati i osobni biljeg.

U srijedu će Papa Gospi, potvrđujući svoju ljubav prema njoj, u Aparecidi povjeriti ne samo Svjetski dan mladeži nego i svoj pontifikat.  U popodnevnim satima posjetit će bolnicu svetoga Franje, u kojoj se liječe ovisnici o alkoholu i drogi, s kojima je još kao nadbiskup Buenos Airesa radio četrnaest godina. Favelu Varginha, zemljopisnu, moralnu i gospodarsku periferiju Rija, koju je Vlada za prigodu očistila od kriminaliteta i trgovine drogom, Sveti će Otac posjetiti u četvrtak.

Na dolasku u Rio, Papu će primiti predstavnici mjesne Crkve i predsjednica Brazila Dilma Rousseff, koja je za prigodu pozvala sve predsjednike Latinske Amerike. Papa će u četvrtak popodne zaroniti u Svjetski dan mladeži, usredotočen na poslanje, kada će se na najpoznatijoj brazilskoj plaži Copacabana susresti s mladima iz cijeloga svijeta. Prema procjenama Papi će oko dva milijuna mladih upriličiti svečani doček.

Petak je organiziran kao pokornički dan. Papa će prije podne ispovjediti neke mlade sudionike Svjetskog dana mladeži, a u podne će predvoditi marijansku molitvu Anđeo Gospodnji. Prema već ustaljenom običaju, Papa će nakon marijanske molitve objedovati s dvanaest mladih, kontinentalnim predstavnicima. U petak navečer na plaži će se slaviti obred Križnoga puta.

U subotu, nakon svete mise u katedrali s biskupima i svećenicima, nazočnima u Riju, papa će se Franjo susresti s brazilskim upraviteljima, a navečer će na zaravni u Guaratibi, nazvanoj Campus Fidei, sudjelovati u molitvenom bdijenju, gdje će u nedjelju predvoditi zaključnu svetu misu Svjetskoga dana mladeži, a nakon svete mise i marijansku molitvu Anđeo Gospodnji.

Tijekom boravka u Riju, gdje će se Sveti Otac prevoziti u otvorenom džipu radi boljeg dodira s narodom, između ostalog predviđen je i blagoslov olimpijskih zastava za Olimpijske igre 2016. godine i predaja gradskih ključeva. Simbolična gesta za Papu koji je svojim gestama i riječima već ‘otvorio’ srca mnogih.

Boravak pape Franje u Brazilu moći će se pratiti u izravnom prijenosu putem vatikanske mrežne stranice http://www.vatican.va/holy_father/francesco/travels/2013/papa-francesco-gmg-rio-de-janeiro-2013_it.htm, kao i mrežne stranice www.sat2000.it.

U utorak 23. srpnja od 20.30 sati moći će se pratiti misa otvaranja Svjetskog susreta mladih koju će predvoditi nadbiskup Rio de Janeira Orani Joao Tempesta.
U srijedu 24. srpnja na sat2000.it moći će se pratiti od 14.15 sati prijenos iz svetišta u Aparecidu, a potom misa koju će predvoditi papa Franjo. U 20.30 sati kamere će ponovno biti u Rio de Janeiru gdje će Papa pohoditi bolnicu „Sv. Franjo Asiški“.
U četvrtak 25. srpnja od 14 sati u prijenosu će se moći pratiti blagoslov olimpijskih zastava, slijedi posjet barakaškom naselju Varginha (Manguinhos), a od 22.30 sati kamere će biti na Copacabani.
S balkona biskupskog dvora u Rio de Janeiru u petak 26. srpnja u 17 sati Papa će predmoliti Angelus. Od 22.30 sati kamere će ponovno biti na plaži Copacabana gdje će se održati pobožnost križnoga puta.
U subotu 27. srpnja od 13 sati bit će prijenos mise iz katedrale Sv. Sebastijana u Rio de Janeiru koju će predvoditi papa Franjo u zajedništvu s biskupima i svećenicima, uz sudjelovanje redovnika i redovnica te bogoslova. Bdijenje Pape i mladih počinje u 24 sata.

U nedjelju 28. srpnja od 14.30 sati bit će prijenos mise koju će predvoditi Papa, nakon koje slijedi Angelus.
Susret Pape i volontera SDM bit će u 20.30 sati, a svečanost ispraćaja u zračnoj luci u 23.30 sati.

 


Pin It on Pinterest