26. sij 2013.

Završno slavlje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Sisačkoj biskupiji održano je u petak 25. siječnja u samostanskoj crkvi Kćeri Srca Isusova u Lasinji, gdje je svečanu arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga predvodio križevački vladika Nikola Kekić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, kancelarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem, marčanskim arhimandritom Zvonimirom Kurečićem i brojnim svećenicima.

U homiliji govoreći o Molitvenoj osmini, biskup Kekić je između ostalog istaknuo kako smo večeras okupljeni u ovoj crkvi, zajedno sa sestrama Kćeri Srca Isusova, da izvršimo ono što je naš Spasitelj prije svoga trpljenja, na Posljednjoj večeri blagoslivljajući kruh i vino rekao „ovo činite i vi u spomen na mene“. „Večeras tu beskrajnu otajstvenu žrtvu novoga saveza, nas dvojica biskupa sa svojim svećenicima i sa svima vama, prinosimo Gospodu na posebnu nakanu. Prinosimo je za jedinstvo kršćana, a zajedno snagom svoje molitve sve je više uznose i brojni kršćani diljem svijeta“, rekao je Kekić.

Homilija u cijelosti

Na kraju, okupljenima se obratio biskup Košić koji  je zahvalio biskupu na dolasku i istaknuo da se u ovoj molitvi mislilo na jedinstvo Crkve koja je lijepa i bogata u svojoj različitosti. „Mi u Zagrebačkoj metropoliji u zajedništvu biskupija imamo i sufragansku grkokatoličku Križevačku eparhiju. To je jedna lijepa prednost i bogatstvo i tu se vidi ta ljepota Crkve, kako bi rekao blaženi Ivan Pavao II. ‘diše na oba plućna krila’. Evo, i na zapadni i na istočni način Crkva je jedno, i neka ova istočna liturgija u našoj Biskupiji bude zalog tome zajedništvu u različitosti ljepoti Crkve, a koja je jedno u molitvi i ljubavi“, poručio je Košić.

Pjevanje na arhijerejskoj liturgiji uzveličao je Ćirilo-Metodov kor konkatedrale Sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba pod ravnanjem dirigentice Darjane Blaće-Šojat.

Pin It on Pinterest