20. ožu 2014.

U marijanskom svetištu Sisačke biskupije Majke Milosrđa svečane je zavjete na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka položilo četvero članova Franjevačkoga svjetovnog reda. Ulaskom u novicijat 7. veljače 2013. s. Renata Huzanić, s. Branka Lener, s. Božica Jurik i br. Dejan Turza započeli su intenzivniju jednogodišnju pripremu i franjevačku formaciju.

Pred zavjete imali su duhovnu pripremu koju je vodila dr. s. Amabilis Jurić, profesorica na KBF-u u Zagrebu. Pripravnicima je to bila posebna radost s obzirom na to da je s. Amabilis godinama djelovala u župi u Kloštar Ivaniću te je svojim požrtvovnim, nesebičnim i radosnim apostolatom ostavila neizbrisiv trag u srcima mnogih. „Gospodin mi dade braću“, riječi su svetog Franje iz Oporuke (14-16) kojima je započela  s. Amabilis svoje predavanje govoreći upravo o bratstvu u franjevačkom duhu. „U tim se njegovim riječima krije inkarnacijska poruka ljubavi“, naglasila je dr. Jurić. Osvrnula se najprije na sliku čovjeka nastalu u židovsko-kršćanskoj tradiciji, a zatim je u franjevačkom shvaćanju bratstva kao dara kušala pronaći koncept novih međuljudskih odnosa za današnje vrijeme. „Bit franjevaštva jesu upravo braća shvaćena kao odsjaj Božjeg dara,“ istaknula je s. Amabilis. Iz toga proizlazi da je istinski bratski život život u pravom evanđeoskom duhu. Evanđelje odnosno Radosna vijest ono je na čemu se nadahnjivao sv. Franjo i put je kojim smo i mi pozvani hoditi. U tom je kontekstu s. Amabilis progovorila o odgovornosti za opće dobro te za život i dostojanstvo svake osobe. Na kraju priprave don Dejan, svećenik Kotorske biskupije, govoreći o svojoj povezanosti i povezanosti Kotorske biskupije s franjevačkom duhovnošću, pročitao je pismo fratra Donata Jelicha iz 1634. koji je djelovao na župi Sv. Marije u Sutomoru, a na kojoj on trenutno djeluje. Fratar, domaći sin, u svom pismu piše svojim poglavarima o situaciji na tim prostorima, o vjernicima i odnosima s Pravoslavnima.

Euharistijsko slavlje predvodio je rektora svetišta, upravitelj župe i gvardijan samostana fra Tomislav Božiček uz koncelebraciju don Dejana Turze. U prigodnoj propovijedi fra Tomislav  je naglasio važnu ulogu laika u društvu i Crkvi. Zavjetovanici javno potvrđuju svoju odluku o nasljedovanju i propovijedanju Evanđelja svojim životom i unošenju duha franjevaštva u svoju okolinu – rekao je fra Tomislav.

Svečane zavjete u ime mjesnog bratstva primila je ministrica  s. Anđelka Marčan u nazočnosti voditeljice formacije s. Milke Barun Feller, a potvrdio je duhovni asistent fra Tomislav Božiček. Na koncu je fra Tomislav zahvalio slaviteljima, svima onima koji su pratili novu braću i sestre u formaciji molitvom i potporom, voditeljici duhovne obnove s. Amabilis, čestitao bratstvu na novim članovima, obiteljima slavitelja te istaknuo da je radostan, ponosan, ali i svjestan obveze potrebe daljnjeg praćenja u duhu. Naglasio je da su novi članovi kloštarskog mjesnog bratstva FSR-a ušli u jednu vrlo živu i suvremenu duhovnost, što pokazuje i primjer svetoga oca Pape koji je mjesec dana nakon njihovog ulaska u novicijat izabran za Papu i koji je uzeo ime Franjo želeći u franjevačkom duhu pristupiti svijetu. „Neka nas i nadalje taj isti duh vodi te ovu svečanost upravo zato posebno posvećujemo u zahvalu godine dana Papinog pontifikata,“ istaknuo je  fra Tomislav. Slavlje zavjeta završeno je uz domjenak i druženje.

Zanimljivo je još istaknuti da je don Dejan duhovnom asistentu, voditeljici duhovne priprave i mjesnoj ministrici poklonio knjigu Daria Musića: „Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor“. Knjiga prikazuje djelovanje toga Društva u prvom desetljeću 21. stoljeća, koje je promotor nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u Crnoj Gori, graditelj mostova povjerenja, mira, suradnje i prijateljstva dvaju naroda i država, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Lukrecija Špoljar

 

Pin It on Pinterest