20. ožu 2014.

Druga obljetnica uspostave Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku svečano je proslavljena u srijedu 19. ožujka na blagdan sv. Josipa. Tom prigodom misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je preč. Tugomil Radiček u zajedništvu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem, kanonicima Stolnog Kaptola i svećenicima katedralne župe.

U homiliji, preč. Radiček je istaknuo kako vjernici obično svece, a posebno Josipa i Mariju, uvijek gledaju u idealnom svijetu. Često zamišljaju kako je njima bilo sve lako u životu, te je rekao da to nije točno i kako je zapravo posebno teška bila Josipova situacija, muka i križ, što se može iščitati i iz današnjeg Evanđelja, ali i kako je u tome i njegova veličina. „Josip je bio prije svega dobar čovjek, krotak i ponizan. Spreman na sebe uzeti pogrde i izrugivanja zbog onoga što se dogodilo i baš su ta dobrota i ljubav koju je nosio u sebi bile jače od svega. Josip je i osoba koja, kao iz sjene, živi i nosi svoj teret, radi i brine se, ne ide na svjetla reflektora. Tihi, ustrajan, marljivi, čovjek vjernik, koji je volio svoju obitelj i bio je spreman žrtvovati se za nju“, rekao je propovjednik te još dodao kako je Josipu u njegovu najvećem strahu pomogla njegova vjera i Bog koji mu je došao u snu ohrabriti ga.

Na kraju preč. Radiček je poručio kako se način života kroz vrijeme mijenja, ali neke vrijednosti zauvijek vrijede, posebno one koje nam daje sveta obitelj, a to su: vjera ljubav, marljivost, poštenje, poštivanje i strpljivost.

Misi koju je animirao Mješoviti zbor katedralne župe prethodila je molitva Večernje.

Pin It on Pinterest