6. tra 2018.

Na lokaciji izgradnje župne crkve Našašća Svetog Križa u Zrinu ovih se danas provode zaštitna arheološka istraživanja prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Sisku. Zbog neposredne blizine ostataka ranogotičke monumentalne crkve otkrivene u rujnu 2013. godine pristupilo se detaljnom istraživanju i ovog područja koje za Sisačku biskupiju izvodi ovlaštena tvrtka Kaducej d.o.o. pod vodstvom arheologinje Dženi Los.

Na ovom lokalitetu pronađeni su dijelovi kamenih struktura za koje se pretpostavlja da su postavljeni tijekom gradnje, 1943. godine srušene župne crkve, a radi učvršćenja terena. Također je pronađeno i nekoliko grobova koji za sada nisu dali nikakve grobne priloge pa će se starost otkrivenih kostura utvrditi naknadnom analizom na Institutu Ruđer Bošković. Sve pronađene ljudske kosti iz ovog kao i prethodnih istraživanja 2013. i 2014. godine bit će pohranjene u posebnoj kosturnici unutar nove crkve.

Po završetku istraživanja započet će se s pripremnim radovima i izgradnjom nove crkve kojom je Sisačka biskupija odlučila ponovo vratiti sakralni identitet i važnost ovom povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin.

Pin It on Pinterest