19. sij 2013.

Ovogodišnja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana započela je u Sisačkoj biskupiji u petak 18. siječnja misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu sa župnikom iz Viduševca fra Jurom Stipićem, župnikom iz Gvozda fra Tomom Jurićem, župnikom iz Topuskog fra Goranom Rukavinom i domaćim župnikom i dekanom Glinskog dekanata preč. Alfredom Kolićem.

U prigodnoj homiliji, na ovoj prvoj od osam postaja ekumenskog hoda Sisačkom biskupijom, biskup je između ostalog rekao kako smo se okupili slušati Božju riječ i slaviti Božja otajstva da bismo isprosili od Gospodina dar jedinstva, kojeg su nažalost kršćani prije nas izgubili, te kako i papa Benedikt XVI. poziva da u poniznosti vapimo Bogu za kršćansko jedinstvo.

„Duga je povijest kršćanstva, već je 21. stoljeće, ali jedinstvo koje je Isus toliko želio i za koje je molio svog Oca prije svoje smrti ‘da svi budu jedno’,  to se jedinstvo, osobito od 11. stoljeća na dalje, gubilo i Crkva se sve više dijelila. Međutim od 1908. godine taj pokret da se moli i uspostavi ponovno kršćansko jedinstvo sve više je jačao. Tako da imamo više od sto godina ovakav oblik da u mjesecu siječnju od 18. do 25. kršćani mole da Gospodin obnovi jedinstvo svoje Crkve“, podsjetio je biskup i objasnio kako svake godine jedna druga zajednica priprema geslo i molitvene tekstove i kako je to ove godine učinila kršćanska zajednica iz Indije. „Indijski kršćani također žive u podijeljenosti, i protestanti, katolici i pravoslavni zajedno su našli geslo i tekst koji smo čuli u prvom čitanju. Tekst iz proroka Miheja koji počinje i po čemu je čitava Osmina dobila svoju poruku ‘S čime ću doći pred Gospodina’. U njemu prorok najprije govori Židovima da razmisle o tome kako dolaze u hram Božji i što je ono najvažnije što Bog od njih očekuje. Da li da prinesu tisuće jaraca i ovnova, da Bogu daju žrtve paljenice, žrtve oprosnice, žrtve pomirnice. Prorok Mihej čak spominje u tom tekstu i da li je potrebno žrtvovati prvorođenca, a upravo je ta napast postojala i za Židove, jer su okolni narodi žrtvovali svojim krivim bogovima čak i ljude, prvorođence. Sjećate se, Abraham je isto imao napast da svog sina Izaka žrtvuje Bogu, a upravo jer je Bog to otklonio, Židovi nikada nisu žrtvovali ljude. Evo pita se prorok, što bi trebalo Bogu prinijeti i onda odgovara da je Bogu samo jedno potrebno, a to je činiti pravdu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi. To je program koji bismo i mi trebali usvojiti. Činiti pravicu, zalagati se za ono što je pravedno istinito i dobro. Zatim, milosrđe ljubiti, biti milosrdna srca prema onima koji nas povrijede, oprostiti im. I treće, smjerno sa svojim Bogom hoditi. To je čitav program našeg kršćanskog života. Da ne budemo sami nego da kroz život uvijek idemo s Bogom smjerno i ponizno. Da znamo da je on naš suputnik, naš prijatelj, naš Gospodin kojem pripadamo i kojem ponizno želimo služiti i s njim ići kroz život“, poručio je još biskup Košić.

 

Za jedinstvo kršćana moli se u svim župama Biskupije, a na osam postaja ekumenskog hoda molitvena osmima imat će i karitativni karakter. Kolekta koja se skupi bit će darovana Caritasu Sisačke biskupije za jednu potrebitu obitelj.

Pin It on Pinterest