17. sij 2013.

Blagdan sv. Antuna Pustinjaka, svog zaštitnika, proslavila je istoimena župa iz Odre Sisačke u četvrtak 17. siječnja. U prepunoj župnoj crkvi svečano misno slavlje predvodio je vlč. Danijel Dukić, župnik župe sv. Luke evanđeliste iz zagrebačkog naselja Travno u zajedništvu sa župnikom župe Lekenik preč. Tugomilom Radičekom, katedralnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom, župnikom župe Budaševo vlč. Nikolom Majcenom i dekanom Sisačko-pešćeničkog dekanata preč. Matom Sukalićem.

U prigodnoj homiliji osvrćući se na aktualnosti vlč. Dukić rekao je kako su mnogi ovih dana dizali glas protiv Crkve zato što je Crkva izrazila svoj stav u važnim pitanjima vjere i zdravstvenog odgoja, a  koji se želi podvaliti i u kojem se žele prezentirati stvari koje nemaju veze sa zdravljem. Osvrćući se na pokoja zatvorena, a do sada otvorena vrata u blagoslovu kuća, zapitao se što se to događa da čovjek proživljava takvu buru, te upozorio da smo svi danas kao svjedoci jednog duhovnog rata između vjere i nevjere, te temeljno ono što se od nas traži je da se opredijelimo i vidimo na kojoj smo strani. „Neprestano doživljavamo da nam se nude različite ponude da nam u životu bude bolje i što se onda događa? Znamo onu Isusovu rečenicu: ‘Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti’. Stvarno mnogi ljudi žele svoj život sačuvati za ovaj svijet da im sada bude lijepo, udobno i da uživaju. Dok neki drugi prepoznaju u Isusovim riječima jedan poziv da je život nešto drugo, da je život jedan dar koji treba proživjeti sa zahvalnošću i da prepoznaju u svom životu na koji način to mogu ostvariti. Neki to ostvare kroz svećeništvo, neki kroz obiteljski život, a drugi na druge načine služe u svojoj zajednici. Mi smo se danas okupili proslaviti život Antuna koji je prepoznao da Gospodin od njega traži nešto posebno. Da ode u pustinju i živi u potpunom siromaštvu“, rekao je još propovjednik i upozorio da je sve što imamo Božji dar i da život ne smijemo potratiti tražeći pogrešne želje. „Sveti Antun je to lijepo rekao ‘Stjecanje novca i uživanje u njemu smatraj kratkotrajnom maštarijom. Jer, kakva je korist stjecati ono što se ne može ponijeti u duhu? Nije li bolje sticati ono što možemo ponijeti sa sobom: pravednost, mudrost, hrabrost, prosuđivanje, ljubav i vjeru?’, dodao je još vlč. Dukić.

Na kraju se okupljenim vjernicima i hodočasnicima iz okolnih župa obratio domaći župnik vlč. Mladen Vuk zahvalivši na dolasku i štovanju sv. Antuna.

Pin It on Pinterest