20. ožu 2023.

Nacionalni studijski dani za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom zaključeni su u nedjelju 19. ožujka 2023. godine u Topuskom.

Posljednjega dana Nacionalnih studijskih dana za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom predstavljen je rad udruga, zajednica i zaklada koje djeluju na području Hrvatske. Tako su sudionici upoznati s djelovanjem sljedećih zajednica: „Vjera i svjetlo“, Udruga „Korablja“ − Zajednica „Arka“, Humanitarna udruga „Job“, Humanitarna udruga „Ruah“, Udruga „Iskra svjetlosti“, „Volonteri Filipa Nerija“, Zaklada „Marija de Mattias“, Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“.

Potom je održana završna rasprava te su izneseni zaključci do kojih su sudionici došli svojim radom i promišljanjem tijekom Nacionalnih studijskih dana. Predstavnici radionica su iznijeli glavne misli, prijedloge i ideje koje su osmislili u svojim grupama.

Najčešće je naglašavana važnost konkretizacije pastorala za osobe s invaliditetom i osobe s poteškoćama u župnim i drugim zajednicama. Istaknuto je također da su sudionici već za vrijeme radionica počeli koristiti terminologiju o kojoj su govorili predavači.

Naglasak je stavljen i na riječi poput: poznati, prepoznati, povezati, usustaviti, koordinirati, ujednačiti, paziti na terminologiju, razmijeniti iskustvo, uključiti se, zajedništvo. Rečeno je također da svi, laici i svećenici, trebaju biti aktivni subjekti u pastoralnom djelovanju te je istaknuta potreba edukacije.

O planovima na nacionalnoj razini, govorio je voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić. Planira se, među ostalim, održavanje pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike, priređivanje katehetskog materijala, izrada radio i video materijala. Preveden je i dokument „Crkva je naš dom“, a očekuje se i prijevod novoga direktorija za katehezu koji sadrži ciljane točke koje se odnose na katehezu za osoba s invaliditetom.

Na kraju je voditelj Hodžić zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i održavanju Nacionalnih studijskih dana za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom.

Zaključno euharistijsko slavlje

Studijski dani zaključeni su svečanim misnim slavljem koje je predvodio predsjednik Vijeća HBK za laike i dubrovački biskup Roko Glasnović u zajedništvu s okupljenim svećenicima i đakonom. Na početku mise je biskup Glasnović kazao da Isusova radosna vijest treba doći do svih jer su radost i dobro takvi da se žele razdati. „Danas kada slavimo četvrtu korizmenu nedjelju, zanimljivo, ona želi da se radujemo“, rekao je dodavši da je važno sve promatrati pod vidom vječnosti.

Nakon pročitanih misnih čitanja, članovi zajednice „Vjera i svjetlo“ dramski su upriličili naviješteno Evanđelje (Iv 9, 1-41).

Mons. Glasnović u homiliji je rekao kako su zasigurno slijepcu iz Evanđelja bili potrebni volonteri. „Mi smo potrebni jedni drugima“, naglasio je.  Osvrnuo se i na prvo čitanje (1Sam 16, 1b.6-7.10-13a) poručivši da, poput proroka, u životu ne treba popuštati. Dodao je da Bog ima plan te da gleda ljudsko srce, a ne vanjski stas.

Propovjednik je naglasio važnost gledanja vjerom. Osvrnuvši se na pitanje Isusovih učenika o tome tko je sagriješio, rekao je kako se ljudi mnogo pitaju o uzrocima, a malo o svrsi.

Istaknuo je i reakcije koje se mogu uočiti u Evanđelju, a to su znatiželja, zainteresiranost, neprihvaćanje i sumnja, strah. „Jedini ispravni stav je stav ozdravljenika“, kazao je dodavši da je to stav vjere.

„Kad sa svojim poteškoćama stanemo pred Gospodina, on ne pita kako izgledaš već vjeruješ li u Sina Čovječjega“, ustvrdio je biskup Glasnović te je dodao da bi volio da „danas i uvijek vjerujemo u Isusa“.

Na kraju euharistijskog slavlja o životu obitelji osobe s invaliditetom posvjedočio je otac troje djece Zdenko Babić.

Biskup Glasnović zahvalio je na kraju Bogu, ali i svima koji su sudjelovali u Nacionalnim studijskim danima rekavši da treba sve doći do povjerenika kako bi plodovi došli i do župnih zajednica. Nakon završnog blagoslova biskupu Glasnoviću poklonjena je svijeća s logom Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Pin It on Pinterest