9. stu 2012.

Članovi zajednice „Vjera i svjetlo“ iz Zagreba, duhovnog međunarodnog pokreta zajednica koji okupljaju osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje, hodočastili su u subotu 10. studenog u Sisačku biskupiju gdje je tom prigodom u katedralnoj župi u Sisku i osnovana prva ovakva zajednica u Biskupiji.

Članove zajednice, u Velikoj dvorani Pastoralnog centra, uz brojne župljane dočekali su i pozdravili povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom Željka Šemper i biskup Vlado Košić, na čiji poziv zajednica i započinje svoje djelovanje na području Biskupije.

Okupljenima, zajednicu su predstavili sami članovi i nacionalni koordinator za Hrvatsku Zvonko Vnučec koji je istaknuo kako je pokret rođen iz želje da pomogne osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim roditeljima i obiteljima pronaći svoje mjesto u društvu i Crkvi, a osobito su ponosni što će slijedeće godine proslaviti 20 godina djelovanja u Hrvatskoj.

Jedna od posebnosti Zajednice je u tome što pruža mogućnost osobama s intelektualnim teškoćama da prepoznaju i koriste svoje darove, te ih se uključuje kao jednake u sve oblike djelovanja i rada. Tako su i ovaj puta članovi zajednice pjevanjem, glumom, ministriranjem i čitanjem sudjelovali na misnom slavlju koje je za njih u katedrali Uzvišenja svetog Križa predvodio biskup Košić u zajedništvu s kancelarom i prepoštom Stolnog Kaptola Svetog Križa mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom, župnim vikarom katedralne župe vlč. Ivanom Faletarom i začasnim kanonikom Stolnog Kaptola Svetog Križa i župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem.

Nakon pročitanog Evanđelja članovi zajednice izveli su kroz nekoliko slika prispodobu o milosrdnome Samarijancu, približavajući na taj način svima riječ Božju.

U prigodnoj homiliji biskup je izrazio svoju veliku radost što će ova Zajednica započeti s radom i u Sisačkoj biskupiji. „Danas je početak. Zapalit će se to svijetlo, neka ono gori i neka zauvijek u našem srcu gori i ljubav prema bližnjemu. Da znamo pravi put, da znamo što je ono bitno. Da budemo ljudi srca, dobrote, da pomažući jedni drugima budemo više ljudi. Neka i Sisak prepozna ljubav ovog svijetla koje se danas pali i neka bude dobar plod ove Zajednice koja svjedoči kako smo pozvani živjeti svoju vjeru u ljubavi“ zaželio je biskup.

Na kraju misnog slavlja gospodin Vnučec je zapalio svijeću s logom „Vjere i svjetla“ i predao je profesorici Vidi Bašić koja će biti zadužena za Zajednicu, a ona ju je predala biskupu Košiću čime je i simbolično započelo djelovanje Zajednice u Sisačkoj biskupiji.

 

Pin It on Pinterest