18. lis 2012.

Vjera i praznovjerje bila je tema tribine koju je 19.listopada na poziv župnika Josipa Samaržije održao pater Mijo Nikić u pastoralnom centru župe sv.Lovro. Uz brojne legionare okupili su se i brojni mladi i odrasli župljani. Na svojstven, jednostavan, zoran, a opet učen način pater je govorio o pravoj vjeri.

Bila je ovo tema u sklopu godine vjere koju je nedavno proglasio papa Benedikt XVI. kako bi vjernici katoličke crkve imali priliku razmišljati i produbiti svoju vjeru.

Jedno je vjera u Boga, drugo vjerovati Bogu. Vjera u Boga znači živjeti po Božjim zapovijedima, znači prihvaćati sadržaje vjere, nastojati živjeti sakramentalno, sveto. Pater Nikić je kazao kako bilo kojem razumnom čovjeku treba biti sasvim normalno prihvatiti postojanje Boga.

Svijet kakav je, njegova složenost, način funkcioniranja svega, od zemlje koja je smještena u svemiru, do samoga svemira, upućuje na to da se sve nije moglo dogoditi slučajno, da mora postojati Bog koji je sve to stvorio.

Pater Nikić je govorio i o praznovjerju i njegovom lošem utjecaju, horoskopu i negativnostima koje se pojavljuju.  Uslijedila su pitanja na koja je pater rado odgovorio, a i ispričao je i nekoliko prigodnih viceva kako bi oraspoložio prisutne.

Marin Fran

Pin It on Pinterest