17. kol 2014.

U marijanskom svetištu Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću proslavljena je svetkovina Marijina uznesenja na nebo. Župljani i brojni hodočasnici pripremali su se za ovaj veliki blagdan trodnevnicom koju je predvodio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor.

Fra Ivan Matić predvodio je u 11 sati središnje svečano misno slavlje s procesijom u kojoj su članovi KUD-ova Kloštar i Obreška nosili tron Majke Božje ulicama Kloštra. Fra Tomislav je u pozdravu vjernicima rekao da se ove godine slavi 350 godina od kada je oltarna slika Majke Milosrđa 1679. godine smještena na veliki oltar. Za nju u “Knjizi čudesa” piše da ju je dala naslikati 1664. neka pobožna i bogata gospođa koja je zagovorom Majci Božjoj u Ivaniću ozdravila nakon što je dugo godina bila prikovana uz krevet.

Fra Ivan se u homiliji osvrnuo na slavlje Marijina uznesenja te kako se trebamo ugledati na Mariju slijedeći njezin primjer. „Marija nas vodi k Isusu“ – naglasio je fra Ivan. Pozvao je na molitvu za naše obitelji, djecu, starije osobe, bolesne, osamljene te za siromašne i potrebite.

Sisački biskup mons. Vlado Košić predvodio je misno slavlje u 18 sati u koncelebraciji s upraviteljem župe i rektorom svetišta fra Tomislavom Božičekom, mons. Josipom Ćorićem, generalnim vikarom, mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom i vlč. Mladenom Hokmanom, župnikom župe Posavski Bregi i Lijevi Dubrovčak. U homiliji je biskup dao par poticaja i poruka za naš kršćanski život kroz poruku današnjega Evanđelja. „Moramo ići stopama Marijinim da svoj život i mi završimo u Božjem Kraljevstvu“-rekao je biskup  Vlado, pritom naglasivši da je Marija „žena vjere“. Evanđeoski hvalospjev Magnificat – Veliča je Marijina zahvala za sva djela koja Bog učini njoj, „neznatnoj službenici“. Biskup se pritom nadovezao na papu Pavla VI. koji je naglasio 3 vrste molitve koje učimo od Marije. Prva je molitva hvale i slavljenja Boga. Druga je zagovorna molitva, tj. molitva za naše bližnje, obitelj, prijatelje i sve potrebite. Biskup je potaknuo da ovih dana osobito molimo za progonjene kršćane u Sjevernom Iraku, narod u Africi koji obolijeva od  ebole, za mir u Ukrajini i Svetoj Zemlji. Treća molitva je prosna molitva za sebe, ali kao Marija najprije za darove Duha Svetoga. Biskup se potom nadovezao na simbol Marije kao žene koja rađa i zmaja koji predstavlja zlo koje želi ubiti dijete. U Isusovo je vrijeme to bio Herod, a danas su to razni zakoni koji ugrožavaju dobro (nerođene) djece i obitelji. Homiliju je završio poticajnim riječima da nasljedujući Mariju i moleći poput Marije  pronosimo sliku Boga koji čini velika djela malenima i poniznima.

Na kraju misnoga slavlja je mons. Marko Cvitkušić, kancelar, pročitao zahvalno pismo biskupa Vlade upućeno fra Tomislavu koji odlazi na službu u župu sv. Antuna Padovanskoga u Čakovec. Poslije zahvale biskup je dodijelio fra Tomislavu odlikovanje sv. Kvirina za osobite zasluge u Sisačkoj biskupiji.

Misno slavlje je završilo ophodom oko oltara na kojem se nalazi čudotvorna slika Majke Milosrđa.

Pin It on Pinterest