16. kol 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 16. kolovoza svečano misno slavlje u crkvi BDM Snježne u Dubrancu i tom prigodom krstio Danijelu, sedmo dijete Damira i Dijane Malkić.

U koncelebraciji su bili domaći župnik vlč. Stjepan Barić i p. Pero Sabolić, DI, duhovnik Zajednice bračnih susreta, čija je ova obitelj član. Uz brojnu okupljenu rodbinu i prijatelje, slavlju su prisustvovali i brojni župljani koji su na ovaj način iskazali svoju potporu ovoj brojnoj obitelji.

U homiliji biskup Košić je istaknuo kako je samo ovo slavlje propovijed i poruka za čitavu ovu župu, Crkvu i naš narod. „Ta poruka glasi: lijepo je imati brojnu obitelj, blagoslovljeno je od Boga primati brojnu djecu i korisno je za naš narod i Crkvu velikodušno prihvaćati potomstvo. To je danas nažalost u krizi i rekli bismo, rijetkost. Tako da su takva ‘biskupska krštenja’ na kojima biskupi krste peto, šesto ili brojnije dijete u obitelji, sve više rijetkost“, rekao je biskup te se prisjetio slavlja u Gori kraj Petrinje kada je prije nekoliko godina krstio dvanaesto dijete jedne obitelji.

U nastavku biskup je rekao kako su ovakvi događaji itekako potrebni jer oni u čitavom narodu bude nadu da je život veliki Božji dar kojega treba prihvaćati radosno i velikodušno. „Danas se ljudi boje i imaju stotine različitih izgovora kada se govori o tome zašto obitelji nemaju brojnu djecu i zašto se mlade obitelji koje bi mogle imati brojnu djecu zatvaraju životu i imaju tek jedno ili dvoje djece. Pa kažu, tko će prehraniti toliku djecu, tko će se pobrinuti za njih, danas su velike potrebe svakog djeteta, te kako je to veliki čak i gospodarski problem. Zapravo, to je izgovor jer je danas na djelu civilizacija sebičnosti, egoizma i individualizma. Svatko misli da čim se rodi treba imati sve, a takav individualizam šteti i društvu i samom pojedincu. Čovjek je stvoren od Boga da bude biće zajedništva i zato mu je potrebno društvo, te se zdravije razvija ako ima više ukućana, više braće i sestara i ako u obitelji otkriva tu dimenziju nesebičnosti“, zaključio je biskup te dodao kako se Bog uvijek pobrine za one koji se prepuste Božjoj providnosti i na kraju čestitao obitelji Malkić na velikodušnosti prihvaćanja dara brojne djece.

Na kraju slavlja biskup i župnik predali su roditeljima prigodne darove.

Pin It on Pinterest