3. tra 2021.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, na Veliku subotu 3. travnja, u bazilici sv. Kvirina u Sisku, liturgiju Vazmenog bdijenja u zajedništvu s domaćim župnikom i rektorom bazilike preč. Robertom Jakicom, a služio je đakon Ivan Kuzmić.

Na početku svečane liturgije biskup je pred katedralom blagoslovio oganj i upalio Uskrsnu svijeću koja je u svečanoj procesiji unesena u baziliku.

U homiliji obraćajući se okupljenima biskup je rekao kako je ova liturgija Vazmene noći najljepše  slavlje koje ima Katolička Crkva. „U njoj slavimo Isusovu pobjedu nad smrću, uskrsnuće koje je poput sjajna svjetla odagnalo noć zla i grijeha; u ovoj noći slavimo novi život koji se daje svima koji pođu za Kristom i prime sakramente krštenja, potvrde i pričesti da bi se tako u potpunosti sjedinili s Kristom umrlim i uskrsnulim, da bi tako postali novi ljudi; u ovoj svetoj noći je i vrhunac našeg života jer je čovjek pozvan biti s Bogom, običan smrtan stvor sa svojim besmrtnim Stvoriteljem, ujedinjen premda još u vremenu već sada u vječnosti. Otajstva ovog života veća su od svega što znamo i jesmo, ona nas unose u novo postojanje koje nadilazi svako naše iskustvo i sve naše znanje. S Kristom uskrsnulim i mi započinjemo život uskrsnuća“, rekao je biskup te u nastavku donio nekoliko misli iz Jeruzalemskih kateheza o krštenju i potvrdi, kao i tumačenja sv. Justina i Lumen gentium.

Biskupova homilija

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je podsjetio kako smo čuli izvještaj o stvaranju iz Knjige postanka, opis izlaska iz egipatskog ropstva u Knjizi izlaska, proroštvo o novom duhu i novom srcu kod proroka Ezekiela, te poslanicu sv. Pavla Rimljanima (Rim 6, 3-11) o novosti života u Kristu koja je započela krštenjem i Evanđelje po Marku gdje se iznosi susret anđela sa ženama na grobu koji je prazan nakon što je Isus uskrsnuo. „Uskrs je novo stvaranje. Kao što Bogu pripada život svega što postoji, tako još više je njegovo djelo dar uskrsnuća. Prvi je Krist koji je ustao od mrtvih, da bismo onda svi mi koji vjerujemo u njemu imali život vječni. To mi vjerujemo i zato znamo da naš zemaljski život ima smisla, koji je u njemu, našem Gospodinu i Spasitelju. Dragi novokrštenici, krizmanici, draga braćo i sestre, naše krštenje i sakramenti krizme i Euharistije darovi su Božje ljubavi po kojima se pridružujemo Sinu Božjemu Isusu Kristu, našem Spasitelju. On je za nas umro i uskrsnuo, i mi s njime želimo umrijeti grijehu i zlu, a uskrsnuti na novi život. To neka bude trajna težnja svih nas koji vjerujemo u Krista, da i vjerujemo Kristu. A on je rekao da je zato i došao da život vječni dadne onima koji vjeruju. Anđeli su ženama na praznom grobu rekli: Zašto tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, uskrsnu! I mi koji vjerujemo u živoga Gospodina tražimo život a ne smrt! On nije mrtav nego živ, da bismo i mi živjeli u njemu!  Molim, draga braćo katekumeni, za vas Gospodina Isusa da vas ove svete noći ogrne svojom milošću te ga uzljubite tako da ga više nikada ne ostavite. Molimo se, draga braćo i sestre, svi jedni za druge, da obnavljajući noćas naš krsni savez s Bogom ustrajemo u vjeri, nadi i ljubavi čitav svoj život. Molimo se, svi zajedno, za sve pogođene bolestima, posebno aktualnom pandemijom, da ih Gospodin uskrsnuli ozdravi i obdari novim životom. Molimo se, svi zajedno, za sve koji trpe zbog posljedica potresa koji je pogodio našu Biskupiju. Neka nas sve Uskrsnuli Gospodin obasja svojim svjetlom i daruje nam mir“, poručio je okupljenima biskup.

Nakon homilije biskup je blagoslovio krsnu vodu te zatim krstio šest odraslih katekumena i podijelio sakrament svete potvrde jedanaest kandidata.

Vazmeno bdjenje animirao je Zbor bazilike.

Pin It on Pinterest