6. tra 2012.

„Uskrsna je noć, noć koja svijetli kao dan – jer ona naviješta Isusovu pobjedu. Isus je pobijedio smrt, a u toj je pobjedi označena njegova univerzalna pobjeda nad svakim zlom, svakim grijehom, svime onime što nas udaljava od sreće i našeg konačnog vječnog cilja i potpunog ostvarenja. Zato se noćas radujemo, zato veselo pjevamo Aleluja!, slaveći tako Gospodina koji nam podari neslućenu radost i sve naše žalosti okreće u trajno veselje“, poručio je sisački biskup Vlado Košić u prigodnoj homiliji na Veliku subotu 7. travnja, predvodeći vazmeno bdjenje u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

Na početku liturgijskoga bogoslužja biskup Košić blagoslovio je oganj i upalio Uskrsnu svijeću koja je u svečanoj procesiji unesena u katedralu.

U svojoj homiliji, obraćajući se posebno katekumenima, biskup Košić usporedio je krštenje s upoznavanjem novog prijatelja, s kojim smo odlučili proći kroz život, te susret s kojim nam donosi nove odnose, i u kojem upoznajemo svoje nove mogućnosti. „Tako i vi, dragi prijatelji – upoznali ste Isusa i izabrali ga za prijatelja. On je već prije izabrao vas za svoje prijatelje, ali čekao je vaš odgovor. Sada, kad mu javno kažete Da, postajete na neki način drugi ljudi, imat ćete nove odnose, nove mogućnosti u vašem životu. O tome vam možemo i mi, koji ga već poznajemo, govoriti – i riječima, i još više svojim životom. Ne bojte se, dapače, budite radosni i ponosni. Neslućena nova mogućnost koja se otvara s Isusom, vašim novim prijateljem, jest upravo uskrsnuće, život vječni. Sve na ovoj zemlji prolazi, sve što je lijepo nestaje. Dobra strana toga je da prolazi i zlo. Međutim, u Kristu sve lijepo traje vječno, po njemu i mi zadobivamo novi život koji ne prolazi, život uskrsnuća. Slavimo stoga noćas ovaj veliki dar i od danas „hodimo u novosti života“, istaknuo je na kraju biskup Košić.

Nakon propovijedi, uslijedio je blagoslov krsne vode i krštenje sedam odraslih katekumena, te podjela sakramenta svete potvrde za četrnaest kandidata iz sisačkih župa.

Homilija u cijelosti

Fotogalerija

Pin It on Pinterest