8. tra 2012.

Svečano misno slavlje na svetkovinu Kristova uskrsnuća, 8. travnja u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku, predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s katedralnim župnikom mons. Antunom Senteom, katedralnim vikarom Matom Malekinušićem, supsidijarom Mariom Stjepanom Šikićem i župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem.

U prigodnoj homiliji biskup Košić između ostalog je istaknuo kako je svjedočenje Kristovog uskrsnuća temeljna zadaća naše vjere. A da bi to mogli, prvo moramo biti svjedoci Kristova života, njegova propovijedanja, smrti na križu “To je temeljna vjeroispovijest kršćana – od početka do kraja povijesti svijeta: Krist je živ.“

Biskup se osvrnuo i na dolazak Marije Magdalene i Petra na Isusov grob, kojeg su pronašli praznoga i nisu povjerovali u njegovo uskrsnuće „To je ljudska reakcija – nevjera u uskrsnuće. Da bi se povjerovalo, potrebna je milost Božja. Vjera u uskrsnuće Kristovo i dapače, vjera u naše uskrsnuće s Kristom, dar je Božji. Stoga nije čudno da mnogi ne vjeruju, da se više svijetom širi pesimizam negoli vedra nada uskrsnuća, optimizam i radost života! Tama je upravo u tome što se ne prihvaća smisao života, što se dopušta da nas svladaju turobne misli, što se ostaje zatvoren u tuzi i odbija se ponuđeno nevjerojatno tumačenje događaja. Međutim, nije uvijek u povijesti svijeta sve došlo kao logična posljedica onoga što se očekivalo“, istaknuo je biskup te naglasio kako je baš nas naša povijest često iznenađivala, te je i sam pokojni kardinal Franjo kuharić nakon Domovinskog rata rekao da je čudo to što je naša domovina opstala obranila se i da su ju priznali oni koji to nisu željeli.  „Neki analitičari i sada govore da je stvaranje neovisne države Hrvatske bila nemoguća zamisao. Stoga se na početku i nisu tome priključivali mnogi – ne možda što to ne bi željeli nego jer su smatrali da je to nemoguće ostvariti. Pa ipak se uspjelo! No, zato se izdižu opet oni koji se nisu pomirili s time i na sve načine žele uništiti to što je Bog stvorio“ upozorava biskup i ističe da  ako je uskrsnuće hrvatske države Božje djelo, oni neće uspjeti i Hrvatska će opstati.

Govoreći o čudima biskup Košić naglašava kako se ona zapravo stalno događaju, samo ih mi ne vidimo ili i kad ih vidimo, niječemo ih. „Progledajmo, i zahvalimo danas Bogu za čudo njegova djela u uskrsnuću Isusa Krista! U tom Božjem djelu vidimo i mi svoju budućnost, jer Krist je jasno rekao svojim učenicima: „Idem pripraviti vam mjesto… Hoću da i vi budete gdje sam ja.“ I on jasno kaže: „Ja sam uskrsnuće i život, tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I svaki koji živi i vjeruje u me, neće umrijeti nikada.“ (Iv 11,25-26). Govoreći to pri oživljenju mrtvog Lazara, Isus pita njegovu sestru Martu: „Vjeruješ li ovo?“ Isus danas pita i svakoga od nas: „Vjeruješ li u uskrsnuće mrtvih i život vječni?“ „Da, Gospodine, ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, onaj koji dolazi na svijet“.

Po završetku misnog slavlja biskup i svećenici susreli su se ispred katedrale s vjernicima u međusobnom čestitanju Uskrsa.

Homilija u cijelosti

 

Pin It on Pinterest