22. tra 2011.

Mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup predvodio je liturgiju vazmenog bdijenja u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku, u koncelebraciji katedralnih svećenika. Liturgija je započela pred katedralom blagoslovom ognja nakon čega je uslijedilo svečano unošenje uskrsne svijeće u katedralu. Nakon službe riječi u krsnoj službu biskup Košić krstio je 11 odraslih katekumena iz tri sisačke župe te podjelio šesnaestorici kandidata sakramenat svete potvrde.

U sisačkoj katedrali ispunjenoj vjernicima biskup Vlado u svojoj homiliji je kazao: „Isusov poziv da se ne bojimo zapravo odgoni strah u njegovoj srži, jer ne postoji više nikakav razlog da se bojimo. Ta on je pobijedio smrt, on je živ! Ta pobjeda života i naša je pobjeda, i zato svaki strah treba odstupiti.

Koliko li se samo bojimo, braćo i sestre!

Bojimo se za sebe, za svoje zdravlje, za posao, za sredstva koja su nam potrebna, a ne znamo hoćemo li ih imati. Bojimo se za naše bližnje: roditelji se boje za djecu, hoće li ih moći podići, školovati, pribaviti im sve što trebaju. Bojimo se jer je ekonomska kriza, bojimo se jer ne znamo što nas čeka u budućnosti. Bojimo se također jer je Domovina ugrožena, opljačkali su je lopovi koji su hlepili da imaju što više, ali ponizili su ju i izdajice koji su se dodvoravali tuđim gospodarima i za Judine srebrnjake Lijepu našu opet nam pretvorili u vazala i slugu. Što ćemo ostaviti budućim naraštajima ako se svega što imamo i jesmo odreknemo? Bojimo se, braćo i sestre, što nas čeka sutra. Bojimo se naprosto života.

 

Isus uskrsnuli nam i danas poručuje: „Ne bojte se!“(Mt 28,10). I još nam kaže: „Hrabri budite. Ja sam pobijedio svijet.“ (Iv 16,33). Uskrsnuće Kristovo doista je razloga naše hrabrosti za život. Mi se ne trebamo više nikoga i ničega bojati. On je s nama, on koga su raspeli i koji je umro na križu, ali koji je pobijedio smrt i sad je proslavljeni Gospodin koji vlada, Svevladar! Pa što se onda nama može dogoditi, čega da se bojimo? „U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo u onome koji nas uzljubi.“ (Rim 8,37)“ rekao je sisački biskup.

Ljepoti vazmenog bdijenja doprinijeli su sisački bogoslovi predvođeni vlč. Matom Malekinušićem, katedralnim ceremonijalom, kao i katedralni zbor „Sveta Cecilja“ pod ravnanjem Jelene Blašković i uz orguljsku pratnju Marijane Boček. AS

Pin It on Pinterest