4. srp 2013.

Tribina pod nazivom “Važnost ekumenskog nastojanja” u organizaciji Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije održana je u srijedu 3. srpnja u Dvorani bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Na tribini su govorili sisački paroh u miru protojerej stavrofor Petar Olujić i povjerenik za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije vlč. Branimir Motočić, a okupljene je pozdravio i sisački biskup Vlado Košić.

Svoje izlaganje povjerenik Motočić započeo je iznošenjem glavnih naglasaka dokumenta II. vatikanskog koncila “Unitatis redintegratio”, a koji govori o temeljnim smjernicama ekumenskih nastojanja u Katoličkoj Crkvi, ističući kako se baš na taj dokument može gledati kao na svojevrsnu prekretnicu, jer je ekumensko nastojanje naslovio kao jedan od ciljeva Koncila. Govoreći o trenutnom stanju podijeljenosti među Kristovim vjernicima, vlč. Motočić je poručio kako to nije volja Božja, nego je posljedica ljudske nesavršenosti i grijeha, a kako baš Koncil nalaže obraćenje srca, dobro poznavanje sadržaja vlastite vjere, kao i pravilno upoznavanje načina života i vjerovanja odijeljene braće. “Smjernice II. vatikanskog koncila, kao mjerodavne za život Crkve, daju nam oblikovanje ekumenskog nastojanja na osobnoj, župnoj, biskupijskoj i javnoj razini. Od osobnog obraćenja srca, koje prihvaća svakoga čovjeka gledajući ga Kristovim očima, do javne razine u kojem je ekumenski dijalog svjedok za vjerovanje i prisutnost Transcendentnog u životu čovjeka”, rekao je još povjerenik Motočić i poručio kako je osobita poveznica između Katoličke i Pravoslavne Crkve štovanje svetaca, te se na tom području otvaraju mnogi prostori suradnje, posebice u štovanju onih svetaca koji su zajednički jednoj i drugoj Crkvi.

Protojerej stavrofor Olujić donio je povijesni pregled ekumenskih nastojanja unutar  Pravoslavne Crkve, ali progovorio i o nedavnoj povijesti i sadašnjem mjestu u ekumenizmu dviju Crkvi. Tako između ostalog kao temelje za učvršćivanje odnosa između dviju religija Olujić je istaknuo pokajanje, praštanje i pomirenje. “Bog u koga vjerujemo, nije Bog osveti i odmazde nego Bog praštanja i ljubavi. Dužnost nam je da volimo ne samo one koji nas vole
nego i svoje neprijatelje. Ljubav neprijatelje čini prijateljima, a sebičnost, gnjev i mržnja i od prijatelja načine neprijatelja. Sve to ukazuje na zaključak da od pokajanja, praštanja i pomirenja ne treba odustati čak i kada u našoj povijesnoj stvarnosti ne daju željene
rezultate”, poručio je sisački paroh u miru.

Govoreći o svom osobnom iskustvu ekumenske suradnje kroz proteklih više od pedeset godina službe, Olujić je istaknuo kako je iznimno bitna osobna komunikacija između službenika i vjernika, Pravoslavne i Katoličke Crkve, a upravo takvi osobni susreti dovode do boljeg upoznavanja i poštovanja. Na kraju je istaknuo kako se nada da su ovakvi susreti početak novog dijaloga između dviju Crkvi.

 

Pin It on Pinterest