14. ruj 2012.

Jedanaestoricu od dvanaest prvih kanonika Stolnog Kaptola Uzvišenja svetog Križa u Sisku ustoličio je sisački biskup Vlado Košić na početku misnog slavlja na blagdan Križeva u petak 14. rujna u Sisačkoj katedrali.

U svom pozdravnom govoru biskup Košić istaknuo je kako se Sisak danas ne susreće prvi puta s Kaptolom jer je i davne 1215. godine zagrebački biskup Stjepan I. darovao čitav Sisak s okolicom kao jedno vlastelinstvo Prvostolnom Kaptolu zagrebačkom. Ta je institucija upravljala ovim dijelom biskupije što je donijelo mnoge dobre plodove, kao npr. izgradnju Staroga grada gdje je obranjen grad Sisak pred navalom Turaka, te Veliki i Mali Kaptol, a danas započinje svoj vlastiti život novi sisački Kaptol. „Vaše je poslanje duhovne naravi, vi ste nositelji crkvene časti, ali koja obvezuje prvenstveno na duhovnom području da se brinete za naš narod, da ih hranite Kruhom života i vodite Putem koji je Isus Krist. Pa i sva ljepota vanjštine, ures bogoštovlja, kao i materijalna dobra trebaju biti samo sredstvo u ostvarenu tog jedinog cilja: naviještati Krista Gospodina! Neka napreduje i bio duga vijeka Stolni Kaptol Svetoga Križa!“,  rekao je na kraju svoga govora sisački biskup nakon čega je šestoricu redovnih i petoricu začasnih kanonika uveo u službu, dok ih je okupljenim vjernicima predstavio katedralni župnik vlč. Ivica Mađer.

Svečano misno slavlje predvodio je mons. Marko Cvitkušić, prepošt, u zajedništvu sa  generalnim vikarom mons. Josipom Ćorićem, predsjednikom Biskupijskog Caritasa mons. Franjom Ćukom, novo ustoličenim kanonicima, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu vlč. Anđelkom Košćakom i brojnim svećenicima Sisačke biskupije.

U prigodnoj homiliji prepošt je istaknuo da su se Hrvati doseli u ove krajeve upravo u vrijeme kada se vodila bitka za oslobođenje svetoga Križa i kao da mu je već tada dodijeljena zadaća da se bori za „krst časni“. Jedna od tih bitaka je i ona pod Siskom 1593. godine u kojoj su sudjelovali i kanonici Zagrebačkog kaptola koji su svoje živote položili za slobodu. „Cijeli hod hrvatskog čovjeka stoji u znaku križa. I novija povijest označena je borbom za čast sv. Križa, kako u vrijeme komunizma tako i u vrijeme Domovinskoga rata kada su nam rušili crkve i križeve“, rekao je propovjednik i naglasio kako i u novije vrijeme ima onih koji nam poručuju da je glupost vjerovati u križ, u Raspetoga. „A na križu je raspeta ljubav za nas, na našu vječnu sreću. Križ je simbol Božanske dobrote prema svakome čovjeku. Zato nam je križ svet! Zato se moramo boriti protiv svega onoga ono što nas dijeli od te dobrote“, rekao je na kraju mons. Cvitkušić.

Za redovne kanonike Stolnog Kaptola Svetoga Križa ustoličeni su: mons. Marko Cvitkušić, preč. Milan Begić, preč. Stjepan Bradica, preč. Marko Karača, preč. Dragutin Papić i preč. Tugomil Radiček.

Za začasne kanonike Stolnog Kaptola Svetoga Križa ustoličeni su: preč. Franjo Horvat, mons. Ivan Hren, preč. Vladimir Hren, preč. Alojzije Petranović, mons. Željko Slonjšak (odsutan)  i preč. Vladislav Tomas.

Pozdravni govor u cijelosti

Fotogalerija

Pin It on Pinterest