20. tra 2014.

Mnoštvo vjernika Petrinje pohodilo je na svetkovinu Kristova uskrsnuća u nedjelju 20. travnja jutarnje misno slavlje u crkvi Sv. Lovre, a koje je predvodio župnik i dekan preč. Josip Samaržija.

U prigodnoj homiliji preč. Samaržija zaželio je prije svega svima sretan Uskrs, te je u nastavku podsjetio na riječi apostola Pavla koji je rekao da bi vjera i propovijedanje bili uzaludni bez uskrsnuća. “Apostoli nisu na neki filozofski način tumačili tajne vjere i Isusova života već su ga propovijedali i svjedočili svojim životom, ponašanjem, svojim dobrim djelima i riječima. To je ono što Bog očekuje od svakog čovjeka, svake vjerničke duše”, rekao je župnik te dodao kako se apostoli nisu bojali života ni smrti, a ni svjedočanstva za Krista. “Stoga se i mi ne bojmo svjedočanstva za Krista uskrsloga i zaželimo jedni drugima sretan Uskrs.”

Jedan primjer svjedočanstva vjere župnik je dao u Martinu Lutheru Kingu koji se borio za prava crnaca u SAD-u u 20. stoljeću. “Ne bojim se smrti jer sam vidio slavu Gospodnjega dolaska, Gospodinova uskrsnuća, rekao je M. L. King. Živio je s tom vjerom u Kristovo uskrsnuće i nije se bojao svjedočiti za sebe, za narod, nije se bojao svojim životom izgarati za svoga bližnjega. To je bilo svjedočanstvo čovjeka vjere, čovjeka koji je imao u sebi čistu dušu. To je ono što Bog traži od nas. Budimo svjedoci vjere”, zaključio je župnik Samaržija.

Uskrsnom slavlju prethodio je sinoć obred Vazmenog bdjenja koji je okupio brojne vjernike.

 

 

 

Pin It on Pinterest