15. velj 2014.

Župa Prelošćica proslavila je u petak 14. veljače blagdan sv. Valentina, svećenika i mučenika. Sv. Misu je predslavio kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s domaćim župnikom o. Mirkom Sadakom, te vlč. Krešom Bulićem iz Budaševa i o. Marijanom Krištofićem iz Gušća.

Na početku misnog slavlja sve je nazočne, posebno ravnatelja Osnovne škole „Budaševo – Topolovac – Gušće“ g Nikolu Lackovića i školsku djecu iz Budaševa pozdravio domaći župnik o. Mirko Sadak zahvalivši Gospodinu na udijeljenoj milosti proslave dana župnog proštenja.

U prigodnoj homiliji mons. Cvitkušić je govorio o životu i mučeništvu sv. Valentina, svećenika u Rimu, koji se odlikovao mudrošću i kreposnim životom i koji je uživao veliki ugled kako kod kršćana tako i kod pogana. U drugoj polovici trećeg stoljeća sv. Valentin je podnio mučeništvo jer se nije odrekao Isusa, Sina Božjega. U nastavku je propovjednik istaknuo da je svetac odlučno i neustrašivo ispovijedao svoju vjeru i dosljedno živio svoje poslanje. Nama danas poručuje da i mi moramo svakodnevno svjedočiti za istinu i kršćanske vrednote, ma kako one bile teške. Njegov nam je život primjer kako slijediti Krista. A njega ćemo moći neustrašivo ispovijedati, ako mu se svakodnevno budemo klanjali, veličali ga molitvom i dobrim djelima, te ga slavili nedjeljnim i blagdanskim misnim slavljem.

M.C.

 

 

Pin It on Pinterest