14. velj 2014.

Izaslanik sisačkog biskupa Vlade Košića, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, posjetio je u petak 14. veljače župu sv. Nikole biskupa i sv. Vida u Žažini, pogođenu poplavama. Na području Sisačke biskupije poplavama je zahvaćeno desetak župa, a posebno je složena situacija baš u ovoj župi gdje se rijeka Kupa izlila iz svoga korita i poplavila pedesetak kuća.

U pratnji upravitelja župe vlč. Mladena Vidaka, mons. Cvitkušić obišao je poplavljena područja u selima Žažina, Stari Brod i Letovanić, te se susreo s mještanima, volonterima, Hrvatskom vojskom, GSS-om i članovima lokanih DVD-a koji rade na punjenju vreća pijeska i izradi zečjih nasipa za to područje. U Starome Brodu susreo se i s načelnikom Općine Lekenik g. Ivicom Perovićem koji ga je izvijestio o ozbiljnosti situacije i do sada poduzetim radnjama i naporima kako bi se spasila imovina, ali i izvršenim evakuacijama mještana.

Mons. Cvitkušić izrazio je duboku zabrinutost biskupa Košića zbog nastale situacije, zahvalio na zauzetosti svima koji pomažu u ovoj nesreći, a mještani su zahvalili Biskupiji i posebno Caritasu na brizi koju su iskazali u ovoj situaciji.

Naime, Caritas Sisačke biskupije uz pomoć Hrvatskog Caritasa i uz koordinaciju s Gradskim i Županijskim društvom Crvenog križa već drugi dan skrbi za potrebite obitelji pogođene poplavama, kao i za volontere koji danonoćno rade na učvršćivanju nasipa. Do sada, volonteri Caritasa dostavili su potrebitima više stotina kilograma hrane i zbog onečišćenosti bunara pitke vode iznimno velik broj paketa vode. Posebna skrb usmjerena je i prema glinskom području, gdje zbog izljeva rijeke Gline odsječeno sedamdesetak obitelji, a Caritas Biskupije, kao i župni Caritasi pružat će i dalje pomoć na svim ovim područjima dok će za to biti potrebe.

Pin It on Pinterest