25. lip 2017.

U subotu, 24. lipnja, slaveći Bezgrešno Srce Marijino u istoimenoj kapeli u župi Bučica, zazvonilo je postavljeno zvono. Čudesna je priča o postavljenom zvonu. Zvono je iz ratom uništene kapele Svete Marije Magdalene koja se nalazi u Trstenici, sada napuštenom selu na području župe. Kapelu je srpski agresor detonirao, a vjernici su vidjeli požar koji se širio na području kapele. Ubrzo je župljanin pokojni Stjepan Kaurić otišao do kapele, i pronašao zvono koje nije bilo oštećeno. No, nije ga mogao odnijeti nego ga je sakrio u obližnje raslinje nadajući se da ga agresor neće pronaći. Tijekom rata pokojnog su župljanina Srbi zatočili, u razmjeni zarobljenika je spašen, a nakon oslobođenja uputio se do kapele i u istom žbunju pronašao zvono.

Čudesno sačuvano zvono od sada krasi obližnju kapelu Bezgrešnog Srca Marijina koja je bliska svim stanovnicima, osobito onima s područja nekadašnje kapele Svete Marije Magdalene: s područja Trstenice, Golinje, Išeka, Silaja. A budući da kapela nije priključena na struju, župljani pod vodstvom župnika vlč. Ivana Petrovića odlučili su se postaviti zvono na solarno napajanje.

Sveta misa je proslavljena uz brojne župljane i hodočasnike, a ovom povijesnom događanju prisustvovali su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević. O proslavi i događaju prilog je izradila Televizija Radio Banovina.

{youtube} -3xhChLpI8M{/youtube}


Pin It on Pinterest