25. lip 2017.

U nedjelju 25. lipnja  u  crkvi  BDM Snježne u Kutini misa poldanica  podsjetila je da je u njoj točno prije 153 godine kršten dječačić Ivan Pavletić, rođen istoga dana u obližnjem selu Zbjegovači.  Život ga je kao mladog  izučenog postolara  odveo izvan domovine, a u žaru vjere  u Italiju,  među redovnike Družbe Sinova Bezgrješne. Tu  je ponio redovničko ime  brat Bonifacije, a danas (točnije od svibnja prošle godine)  je sluga Božji. Prerano je u dosljednoj žrtvi za potrebite preminuo u 33. godini života (1897.). Spominjući se 120. obljetnice Bonifacijeve smrti  valja podsjetiti: njegova subraća kao živi svjedoci  govorila bi – preminuo  je svetac. U minula dva desetljeća  da se ta činjenica  i u Crkvi i potvrdi, spomenom na njegov lik i djelo i neizostavno pobožnostima,  osobito skrbe u njegovom rodnom  kraju. Doslovce – Bonifacije se vratio kući.

Predvodeći i propovijedajući na misnom slavlju p. Mariano Passerini pred brojnim Kutinčanima, čestitajući im i Dan državnosti, poučivši  Bonifacijevom  posvećenošću, rekao je: Ivan Bonifacije, naš sugrađanin, čiji je danas rođendan, u svojih malo godina posvećenog života, podario se svima koje je susretao. Zadatak koji mu je Učitelj povjerio bio je naviještati Božju nježnost. Ovaj naš sugrađanin vapio mu je neprestano svojim životom. A mi se prečesto stidimo što smo kršćani, izjavljujemo da smo vjernici, ali s puno zagrada, s brojnim prigovorima, kako bi ipak ostali “moderni”. Vapite s krovova.  Bonifacije je znao, ne samo u crkvi, ne samo u sakristiji, ne samo u malom krugu svojih prijatelja, navješćivati Božju blagost svojim životom .On je učinio vidljivom Božju dobrotu služenjem bolesnicima, najpotrebnijima, odgajanjem siročadi u vjeri i poučavanjem u radu, svjedočenjem evanđeoske vjere mladim redovnicima.Vjera je bila dugo skrivena u tabernakulima, nismo imali hrabrosti dopustiti da zahvati naše živote.Imamo potrebu produbiti svoju vjeru, skinuti prašinu navika i tradicionalizma, te ponovno otkriti ljudsko i suosjećajno, vjerodostojno i razumno lice Boga Isusa Krista.

Ugodu mise činila je i od kutinskog župnika prečasnog Dragutin Papića objava da je dan ranije u Sisačkoj biskupiji za svećenika zaređen Danko Bizjak (inače na pomoći kutinskoj župi), a koji je potom vjernicima uputio svoj mladomisnički blagoslov.

Nakon mise vjernici su se uputili  do spomen – poprsja Ivana Bonifacija Pavletića (rad  ak. kipara Ivana Durakovića) koje je bilo urešeno darivanim cvijećem prisutnih, među kojima i kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića i njegove zamjenice Sonje Repić. Taj čin  pratila je  izvedba himne  posvećene Bonifaciju  Mješovitog pjevačkog zbora Dr. Gustav Baron. Nakon toga u dvorištu Družbe izveden je vrlo dopadljiv dramski prikaz djece iz dramske skupine Župe blaženog Alojzija Stepinca iz Budaševa kojega je pripremio Siniša Medarić.

Tekst:Dragutin Pasarić

Fotografije: s. Mirjam Kuštreba

Pin It on Pinterest