16. lip 2018.

Župa Žažina svečano je proslavila u petak, 15. lipnja svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida. Sveto misno slavlje u župnoj crkvi predslavio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s domaćim župnikom Mladenom Vidakom, dekanom Sisačko-pešćeničkog dekanata Matom Sukalićem i župnicima iz dekanata Tugomilom Radičekom i Sašom Jozićem. Na početku sv. Mise sve je okupljene vjernike, među njima i načelnika lekeničke općine Ivicu Perovća, biranim riječima pozdravio domaći župnik Vidak.

U prigodnoj propovijedi mons. Cvitkušić je istaknuo da je sv. Vid svetac kojeg vjernički puk neobično časti, ali i da o njegovom životu nema pouzdanih podataka. Rođen je u poganskoj obitelji, na jugozapadu otoka Sicilije, ali je već u djetinjoj dobi morao sa svojim odgojiteljima potražiti sklonište daleko od rodnoga kraja jer ga je njegov otac htio prisili na otpad od vjere. Uhvaćen je kao kršćanin i sa svojim skrbnicima odveden u Rim gdje je osuđen na smrt, a potom bačen u kotao vrelog ulja, a iz njega ga je spasio anđeo. Odveden je daleko od Rima i tu podnio mučeničku smrt.

Propovjednik je rekao da je sv. Vid bio odlučan i neustrašiv u ispovijedanju svoje vjere i dosljedan u življenju kršćanskih načela. Odlučno je ispovijedao Isusa Mesijom, svjedočio je za istinu. Nama poručuje da ne smijemo dopuštati i opravdavati ono što Bog ne dopušta! I mi moramo donositi duhovne plodove koji odgovaraju obraćenju.

Za vrijeme sv. Mise skladno je pjevao mješoviti crkveni zbor.

M.C.

Pin It on Pinterest