16. lip 2018.

Sisački biskup Vlado Košić krstio je, u subotu 16. lipnja u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Sunji, Marcusa peto dijete u obitelji Drage i Jelice Martinović. Na podjeli sakramenta krštenja sudjelovao je i župnik vlč. Ivan Faletar.

Nakon službe riječi okupljenima se obratio biskup Košić izrazivši svoju veliku radost zbog krštenja djeteta ove brojne obitelji. Ohrabrivši roditelje, biskup im je poručio da je od materijalnog još važnije da oni svojoj djeci pruže odgoj u vjeri i ljubavi. „Mi danas doživljavamo jedno rasulo naše domovine i društva te veliko nepoštivanje života. To nas je dovelo do toga da imamo sve više praznih župa, mjesta te staračkih domaćinstava u kojima živi tek jedna ili dvije osobe. Na žalost, čini se da nismo svjesni da ako ne bude djece i radosti života neće biti ni naše budućnosti. Ni jedan narod koji ne voli djecu, koji radi protiv života, protiv budućnosti i djece, ne može opstati. Zato se moramo boriti da se naša djeca i mladi ispravno odgajaju, da ne budu kao trske koje ljulja vjetar krivih ideologija i eksperimentira te pogubnih ideja koje se danas na silu naguravaju čitavim narodima. Moramo biti oprezni i moramo se brinuti za odgoj djece da idu pravim putem i da steknu zrelost tako što će prihvatiti prave kršćanske vrijednosti i te vrijednosti živjeti“, ustvrdio je biskup te dodao kako je zato i važan ovaj prvi korak, krštenje. „Da bi čovjek postao vjernik treba primit krštenje. Stari su govorili da je taj sakrament, ako se usporedi sa zgradom crkve, ulazna vrata. Dakle tek postajemo članovi zajednice Crkve, ali da bi došli do ‘oltara’ trebamo napredovati, biti dionik nedjeljne euharistije, primiti pričest i potvrdu, živjeti po svojoj vjeri. Nije dovoljno samo uči u Crkvu. Zato se taj napredak povjerava roditeljima i kumovima kao jedna zadaća. Kada tražite krštenje vi primate na sebe zadaću da ćete svoje nejako dijete voditi pravim putem, odgajati ga i educirati“.

Na kraju biskup je rekao kako je dati i brinuti se za život velika radost, ali i velika žrtva. „Duh ovoga vremena traži radost bez žrtve i upravo je ovakva žrtva za život protiv takvog duha. Zato, ako mi želimo doći do pravih uspjeha i sreće moramo biti spremni na žrtvu, poput Krista koji je za nas otišao na križ“, zaključio je biskup.

Na kraju biskup je još jednom čestitao roditeljima i kumovima na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije.

Pin It on Pinterest