11. srp 2015.

U subotu, 11. srpnja. u 86. godini života i 60. godini svećeništva preminuo je u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, kanonik i dugogodišnji suradnik trojice kardinala mons. Vladimir Stanković.

Trajne veze s rodnom Moslavinom i Siskom gdje je već u mladosti započeo svoju bogatu vjersku službu zadržao je do danas. Službovao je kao kapelan od 1957. godine u župi Uzvišenja sv. Križa u Sisku, a u tom gradu 1961. godine imenovan je župnikom novoutemeljene župe Pohoda BDM. Jedan je od prvih prijatelja Zaklade za stipendiranje studenata Sisačke biskupije koja nosi ime sluge Božjeg Ivana Bonifacija Pavletića. Obnašao je brojne dužnosti posebno u djelokrugu Zagrebačke nadbiskupije i općenito Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Bio je generalni vikar zagrebačkim nadbiskupima i kardinalima Franji Šeperu, Franji Kuhariću i Josipu Bozaniću, a tri desetljeća bio je i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. U najtežim danima Domovinskog rata ravnatelj je Hrvatskog Caritasa. Bio je, 1998. godine, predsjednik Odbora za posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, te na čelu obnove Stepinčeve katedrale…

Objavio je više zapaženih knjiga i brojne članke, donoseći i prve vijesti s Drugog vatikanskog koncila. Ovih dana jednim rukopisom podsjetio je na 100. obljetnicu rođenja i 25. obljetnicu smrti, kako je rekao svog Moslavca mons. Josipa Borošaka iz Osekova, inače prebendara u bazilici Sv. Petra u Vatikanu, a poslije  Drugog svjetskog rata posebno zauzetog za hrvatske izbjeglice u Italiji. Godine 2008. primio je Nagradu za životno djelo Grada Kutine.

Ispraćaj iz Svećeničkog doma sv. Josipa bit će danas u 17 sati.

Pokojnikovo tijelo bit će izloženo u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju u srijedu 15. srpnja. U 11 sati sprovodnu misu predvodit će zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, nakon koje će biti ukop u kanoničku grobnicu.

Pin It on Pinterest