13. srp 2015.

U nedjelju, 12. srpnja 2015 . u Drenju, ispred župne crkve sv. Mihaela održalo se zahvalno misno slavlje o 25. obljetnici mlade mise mons. Ivice Petanjka te o 60. obljetnici braka njegovih roditelja Stjepana i Kate. Misu je predvodio biskup Petanjak u zajedništvu s nadbiskupom đakovačko-osječkim mons. Đurom Hranićem i sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, provincijalom hrvatskih kapucina fra Jurom Šarčevićem, kancelarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem, domaćim župnikom Markom Ercegovcem, te još desetak svećenika.

Uz roditelje srebrnog jubilarca na misi su bili svi članovi obitelji Petanjak i njihove rodbine te mnogi Zrinjani i njihovi potomci koji sada žive najvećim dijelom u župi Drenje kod Đakova.

Na početku je slavljenike, biskupa Ivicu i roditelje Petanjak, pozdravio domaći župnik, a homiliju je održao sisački biskup Vlado Košić.

U homiliji biskup Košić je podsjetio kako je prije dvadeset i pet godina kao mladomisnik biskup Petanjak za geslo izabrao redak 25. psalma: „Pokaži mi, Gospodine, putove svoje, nauči me svojim stazama“, te je istaknuo kako je to bila molitva koju je mladomisnik upućivao Bogu moleći ga da ga vodi jer je osjećao strah hoće li ispuniti Božja i svoja ali i očekivanja svojih najbližih, hoće li biti dobar redovnik, svećenik, čovjek. „Ova molitva, ovako sročena, pokazuje pouzdanje u Boga jer zašto bi inače netko molio nekoga da mu pokaže put, kad ne bi vjerovao da taj zna put i da mu može pomoći“, rekao je biskup te dodao kako nakon nepunih 25 godina tj. 22. ožujka o.g.  kad je u Krku zaređen za svećenica biskup Petanjak je za geslo izabrao redak 37. psalma koji glasi: „Prepusti Gospodinu putove svoje (i on će sve voditi)!“ (Ps 37,5). „U ovom se retku ne zrcali samo povjerenje u Boga, naime da će on u budućnosti voditi molitelja, nego on se sad posve predaje Bogu i daje se ne samo od njega voditi, nego svoje putove poistovjećuje s Božjim putovima. Zanimljivo je da je i tada, prije 25 godina, i danas fra Ivica odnosno mons. Ivica, razmišljao i razmišlja o ‘putovima’! Putovati zapravo znači živjeti. Ne kaže li se, kada netko izabere neko zvanje, da je odlučio ići svojim putem; ne kaže li se za mlade koji se žene i udavaju da su pošli na svoj životni put; ne kaže li se napokon kada netko umre, da je završio svoje životno putovanje? Prema tome: put je život, putovanje označava životni tijek.

A da bi se stiglo na cilj, važno je poznavati put. Ako pak putnik sam ne poznaje puta, treba slušati vodiča, onoga koji put poznaje. K tome, ako je želja putnikova da se posve povjeri u ruke svome vođi, tada je njegova volja zapravo istovjetna volji vođe na putu. Naš je vođa Krist, dragi vjernici, draga braćo i sestre“, rekao je biskup i u nastavku se osvrnuo na važnost obiteljskog zajedništva i teško životno iskustvo obitelji Petanjak koja je doživjela razaranje svog rodnog Zrina.

Biskupova homilija u cijelosti

Na kraju biskup je poručio slavljenicima: „Draga obitelji Petanjak, dragi slavljenici Stjepane i Kata, dragi sinovi i kćeri, braća biskupa Ivice, dragi nećaci, rodbino i svi članovi šire obitelji, na vas je Bog posebno svratio svoj pogled, izabranjem Ivice i sve vas je izabrao i darovao vam misiju da kao jedna skladna obitelj budete svjedoci kako je obitelj doista Božji dom i mjesto Božje blizine. Vi naviještate da je lijepo biti s Bogom, da je s njim moguće izdržati sve nevolje, pa čak nadvladati i teške tragedije kao što je bio komunističko-srpski genocid rodne vam župe Zrin. Vi ste to izdržali i ovdje, u Drenju, savili svoje obiteljsko gnijezdo i kroz punih 60 godina sačuvali ste svoju obitelj, u zajedništvo sa svojom djecom, unucima i svom rodbinom. Neka vas sve čuva i vodi dragi Bog i dalje, dragi članovi obitelji Stjepana i Kate Petanjak! Kaže se da je 60. godišnjica braka – dijamantni jubilej. Vaš život, dragi slavljenici, doista blista kao dragi kamen, kao najljepši dijamant. Neka vam Gospodin bude nagrada za svu vašu ljubav i žrtvu! A Tebi, dragi biskupe Ivica, želim da i sljedećih 25 godina svoje svećeničke službe, sada kao biskup radosno služiš narodu kojemu si poslan, svjestan da je uvijek potrebno više slušati Boga negoli ljude, ali i da po blizini Bogu postaješ i ljudima bliži, te da ispuniš svoje proročko, svećeničko i biskupsko poslanje jer si „zamilovan u Ljubljenome“, u Onome koji je s Tobom u sve dane do svršetka svijeta. Amen“.

Na kraju se svima obratio domaći nadbiskup Đuro, provincijal fra Jure i svećenik rodom iz župe vlč. Ivan. Pjevanjem su misno slavlje uveličali klapa „Bećarine“ iz Đakova te domaći župni zbor, a na ovom lijepom slavlju sudjelovalo je oko tisuću vjernika.

Pin It on Pinterest